Joi, 12 aprilie 2012, ora 18.30, cu sprijinul ICR Istanbul, Lia Perjovschi va prezenta “Sens”, în cadrul programului “Era un timp al conversaţiei” la Centrul de Cercetare şi Artă Contemporană SALT (Istanbul).
Intervenţia Liei Perjovschi este prima dintr-o serie de prelegeri ale specialiştilor din România la Centrul SALT, iniţiativă a ICR Istanbul care se înscrie într-un parteneriat pe termen lung între cele două instituţii. În cadrul acestuia, în 2012, şase specialişti români din domeniile artelor vizuale şi arhitecturii vor fi integraţi în programe SALT în desfăşurare şi invitaţi sa ţină prelegeri sau ateliere pe teme relevante fiecărui program. În acelaşi timp, prin programele de mobilitate ale ICR Istanbul, doi specialişti de la SALT din domeniile artă contemporană şi arhitectură se vor deplasa în România pentru a se documenta şi pentru a alege potenţiali invitaţi pentru anul 2013. Centrul de Cercetare si Artă Contemporană SALT este una dintre cele mai prestigioase instituţii de artă şi cercetare din Istanbul, programele sale incluzând expoziţii, prelegeri publice şi proiecţii de filme, dar şi cercetare multidisciplinară.
Lia Perjovschi trăieşte şi lucrează în Bucureştişi Sibiu. A absolvit Academia de Arta din Bucuresti in 1993. În cadrul prelegerii, Perjovschi va prezenta lucrările sale din România, Europa, SUA, Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi va vorbi despre dezvoltarea Centrul de Artă Contemporană Arhivă /pentru Analiza Artei (CAA), prezentând un scurt istoric din momentul în care a fost înfiinţat până în prezent.
La începutul anului 1990 Lia Perjovschi a stabilit CAA – Arhiva de Artă Contemporană (activ sub diferite denumiri şi practici încă din1985) pentru a recupera50 de ani (1950-1990) de lipsa deinformaţii cu privire la arta şi cultura contemporană din România perioadei comuniste. Dezvoltându-se în timpul perioadei de tranziţie de la comunism la capitalism, arhiva a fost transformată în 1998 în Centrul pentru Analiza Artei, o platformă de dezbateri asupra diverselor aspecte culturale şi sociale specific post-communiste. Răspunzând cerinţelor pieţei din România de astăzi integrată în era informaţiei şi globalizării, CAA / CAA au fost reciclate în şi prin Muzeul de cunoştinţe, un proiect interdisciplinar stabilit în 1999. Abordarea critică a proiectului pleacă întotdeauna de la întrebările de bază, cum ar fi „Ce este arta, artist, critic, curator, instituţia de arta de azi?”, „Care sunt rolurile lor, şi ce mesaje răspândesc într-o societate în continuă schimbare?” Iniţiativele critice ale Muzeului de cunştinţe încearcă astfel să exploreze instrumentele necesare pentru a înţelege arta, mai degrabă decât să analizeze contextul artistic-transmite ICR Istanbul.