Marţi, 24 aprilie 2012, renumiţii jurnalişti Emil Hurezeanu şi Helmuth Frauendorfer vor fi prezenţi la Collegium Hungaricum din Berlin, pentru a participa la seara dedicată României în cadrul proiecţiei de film documentar şi a seriei de discursuri şi discuţii cu experţi din fostele ţări comuniste, „Adio, tovarăşi!” („Lebt wohl, Genossen!”).
Cu prilejul aniversării a 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, Institutul Cultural Român de la Berlin contribuie la evenimentul media „Adio, tovarăşi!” prin organizarea celei de-a treia părţi din ciclul de cinci seri-eveniment. Proiectul cross-media, organizat de Gebrüder Beetz Filmproduktion, Artline Films, Fundaţia pentru prelucrarea dictaturii fostului Partid al Unităţii Germane şi Collegium Hungaricum Berlin, conţine un mini-serial documentar de şase episoade, cartea omonimă a lui György Dalos şi platforma multimedia www.lebtwohlgenossen.com. Scopul ansamblului mediatic este explorarea istoriei decăderii Uniunii Sovietice, începând din anul 1975, anul apogeului puterii sale.
În cadrul serii dedicate României, vor fi prezentate fragmente din platforma multimedia interactivă a proiectului, urmate de proiecţia celui de-al patrulea episod al mini-seriei documentare, „Destrămarea“ (1988). Episodul menţionat tematizează efectele glasnost şi perestroika şi opoziţia unora dintre liderii statelor comuniste, în frunte cu Nicoale Ceauşescu, faţă de inovaţiile politice de la Moscova. Cunoscutul politolog Emil Hurezeanu şi scriitorul şi fostul dizident Helmuth Frauendorfer, originar din Banat, vor prezenta în continuarea evenimentului rolul României între 1975 şi 1991. Seara ca fi încheiată printr-o discuţie cu publicul.
Emil Hurezeanu este unul din cei mai reputați analişti politici ai momentului. A fost bursier Herder la Viena, la recomandarea Anei Blandiana (1982-1983), redactor la Radio Europa Liberă (1983-1995), consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio şi televiziune europene, a lucrat la Universitatea de Ştiinte Politice din Boston, în Statele Unite ale Americii (1985). După decembrie 1989 a ocupat, pentru o scurtă perioadă, funcţia de director al postului de radio Europa Liberă, iar apoi, este numit director al secţiei române a postului de radio Deutsche Welle. După 1990 este prezent în presa din România cu comentarii şi analize politice.
Helmuth Frauendorfer este scriitor şi jurnalist român de origine germană, născut în Voiteg, România.. Publică în presa de limbă germană din ţară, începând cu 1979, motiv pentru care este urmărit de Securitate. Urmează interdicţia de a mai publica şi în 1986 este declarat “persona non grata” de către Uniunea Scriitorilor din România. Un an mai târziu Frauendorfer se refugiază în Berlinul de Vest, unde înfiinţează şi coordonează Comitetul pentru Drepturile Omului în România de pe lângă fundaţia Heinrich Böll. Continuă să publice lirică, proză, eseuri, recenzii. Începând din aprilie 2010 este director adjunct al Memorialului Berlin-Hohenschönhausen.