La Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom”, a apărut volumul „Rosteşte-i numele” de Francisco Goldman, traducere şi note de Mihaela Negrilă. Volumul este o reconstituire a vieţii şi morţii tinerei sale soţii.
„Aura a murit pe 25 iulie 2007. M-am dus înapoi în Mexic pentru prima comemorare, căci voiam să fiu acolo unde se întâmplase, pe plaja aceea de pe coasta Pacificului. Acum, pentru a doua oară în decursul unui an, veneam din nou acasă, în Brooklyn, fără ea. Cu trei luni înainte de a muri, pe 24 aprilie, Aura împlinise treizeci de ani. Eram căsătoriţi de doi ani fără douăzeci şi şase de zile.” Acestea sunt primele rânduri din romanul „Rosteşte-i numele” de Francisco Goldman, o poveste emoţionantă despre dragoste şi căsătorie şi, mai ales, despre răni care se pot vindeca, atunci când nimeni nu mai crede.
În anul 2007, Aura Estrada, tânăra soţie a prozatorului american Francisco Goldman, are un accident fatal în Mexic, pe când practică o formă extremă de surfing. Familia victimei îl învinuieşte pe soţul copleşit de durere şi bântuit şi el de gândul morţii. Acesta se hotărăşte să o reînvie pe Aura prin scris: relatează viaţa ei, povestea lor de iubire, dar şi tragicul sfârşit.
În anul 2011, Francisco Goldman publică „Rosteşte-i numele (Say Her Name)”, o reconstituire detaliată până la obsesie a vieţii şi morţii Aurei Estrada. Pentru a o scrie, autorul s-a documentat câţiva ani, în care a adunat orice fărâmă de informaţie posibilă despre cea pe care a pierdut-o, de la copilăria petrecută în Mexico City, până la ultima ei zi. Volumul, marcat încă de la început de drama din final, conţine totuşi numeroase momente luminoase sau pasaje umoristice, ce detensionează atmosfera. Este portretul viu, plin de pasiune, al unei poveşti de iubire exemplare.
„Rosteşte-i numele aminteşte de cea mai pură bucurie din repertoriul sentimentelor: bucuria de a iubi. Romanul lui Goldman înlătură limitele uitării şi îi dă Aurei un nou trup, unul literar, atât de viu, încât până la sfârşitul cărţii ai impresia că tu însuţi ai cunoscut, ai iubit această femeie.” (San Francisco Chronicle)
„Rosteşte-i numele” schimbă imaginea-tip a scriitorului îndoliat ce-şi plânge perechea pierdută: fantezia îşi caută alte criterii, dragostea nebună îşi găseşte răspuns în cruzime. Dorul mistuitor, delicateţea şi focul acestei iubiri sunt neobişnuite; câţi dintre noi au iubit aşa? Câţi dintre noi ar vedea în această poveste iubirea, dacă n-ar fi spusă atât de inteligent şi limpede?” (Newsday)
Francisco Goldman s-a născut în 1954 în Boston, Massachusetts, şi a studiat la Hobart College, University of Michigan şi New York University. Romanul lui The Long Night of White Chickens (1992) a primit premiul de debut Sue Kaufman şi a fost selectat pe lista scurtă pentru premiul PEN/Faulkner, la fel ca şi următoarea sa carte, The Ordinary Seaman (1997). Goldman a mai publicat romanul The Divine Husband (2004), The Art of Political Murder: Who Killed the Bishop? (2007). În prezent locuieşte în Mexico City şi în New York.