Joi, 1 martie 2012, ediţia tipărită a cotidianului „The New York Times”, a făcut o introducere de marcă retrospectivei Lucian Pintilie de la Muzeul de Artă Modernă (1-12 martie 2012), co-prezentată de ICR New York şi muzeul american, prin publicarea unei cronici elogioase a filmului „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003, Niki and Flo în varianta engleză). Acest film a avut premiera americană în cadrul retrospectivei. Criticul A.O. Scott a desemnat filmul drept Critics’ Pick (recomandarea criticilor “The New York Times”). Versiunea integrală a articolului “Examining Romanian Fault Lines. Niki and Flo, a Film by Lucian Pintilie” poate fi accesată la: http://movies.nytimes.com/2012/03/01/movies/niki-and-flo-a-film-by-lucian-pintilie.html
Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, avându-l în rolul principal pe Victor Rebengiuc, are în cadrul retrospectivei integrale Lucian Pintilie de la MoMA o lansare în premieră pe ecranele americane, fiecare proiecţie fiind urmată de un interviu filmat cu Lucian Pintilie despre realizarea filmului. Prima proiecţie a filmului a fost programată pentru 1 martie 2012. Filmul va mai avea încă 5 proiecţii în următoarea săptămână. În aceeaşi zi, de la ora 19, în deschiderea oficială a retrospectivei, Lucian Pintilie a introdus filmul care l-a consacrat, capodopera sa „Reconstituirea”.
Alături de Lucian Pintilie se află la New York, ca invitaţi speciali ai retrospectivei, actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, care în data de 3 martie 2012, vor face o introducere la „De ce trag clopotele, Mitică?”. Cei doi sunt şi protagoniştii unui eveniment special din cadrul retrospectivei, adresat comunităţii româneşti din SUA. Vineri, 2 martie 2012, la sediul ICR New York, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ au fost invitaţi să poarte un dialog despre cariera lor în cinematografie cu criticul de film Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Românesc de la New York.
Retrospectiva Lucian Pintilie a fost realizată de ICR New York în colaborare cu Laurence Kardish (Senior curator în cadrul MoMA) şi Mihai Chirilov.