spot_img

„11 – Poezia campioană la Galaţi”, de Ziua Mondială a Poeziei

Miercuri, 21 martie 2012, de Ziua Mondială a Poeziei, la Galaţi va avea loc un eveniment neobişnuit, coordonat de Florina Zaharia, cu invitaţi din mai multe domenii ale culturii, care vor porni într-un mini-turneu în trei prestigioase Colegii naţionale gălăţene. a.g. secară a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro câteva informaţii „din culise”, despre acest eveniment:

Pe 21 martie 2012, Primăvara va pleca în turneu prin Galaţi şi lume cu Poezia şi cu 11 poeţi! Proiectul „11 – Echipa campioană a Poeziei” coordonat de către Florina Zaharia, căpitan şi jucător de bază (a cărei fantezie creativă este ţinută în frâu de către the coach Sergiu Dumitrescu, directorul CCDJ) se va derula în colaborare cu Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu şi Colegiul Naţional Costache Negri.

Din PROGRAMUL DE MECI

Inspiraţi de succesul istoric al echipei de fotbal Oţelul Galaţi, care a câştigat campionatul naţional anul trecut, iubitorii poeziei din oraşul de la Dunăre au hotărât să alcătuiască o echipă prin care să sărbătorească Ziua Poeziei non-conformist (poate şi printr-un joc de pase amical cu reprezentanţii echipei de fotbal campioane), printr-un mini-turneu în trei prestigioase Colegii naţionale, dintre care unul a devenit tot anul trecut Colegiul care a avut cele mai bune rezultate, devenind şi el campion, Colegiul Naţional Vasile Alecsandri…
Zis şi făcut: ideea Florinei Zaharia a primit sprijin de la un antrenor cu vechime şi rezultate deosebite în domeniul cultural, artistul plastic Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural Dunărea de Jos, dar şi de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

S-au efectuat şi nişte transferuri pe unele posturi deficitare şi echipa a fost gata să pornească la drum.

Unu: Goalkeeper – unul cu experienţă… la miuţe, mai mereu fiind apărător al buturilor: un poet care are şi preocupări de istorie şi critică literară. De ceva timp cunoscut cu numele de joc literar drept Anonimul gălăţean: a.g. secară.

Doi: În apărare pe dreapta, campioana foşnetelor, apărător visător, dar şi necruţător, săgetător de partea dreaptă a terenului liric, purtând tradiţional şi nefăcând de ruşine numele zeiţei vânătorii – Diana Marandici Mănăilă!

Trei: Cum îi şade bine unui apărător central, se pricepe şi la proza cotonogelii, şi la poezie, dar şi la ceva critică literară… În afara fotbalului poezie, a joggingului pe splayul Dunării, a mai practicat şi gimnastică în… Atlantida: Andrei Velea!

Cu numărul patru joacă bine nu numai ca apărător stânga, ci şi ca jurnalist… imparţial! Vine din lumea baschetului… de gaşcă, unde era campioană la aruncări de trei puncte! Crede în destinul unui personaj literar care ar putea fi şi numele unei echipe de fotbal de fabulă, Victoriţa: Nicoleta Onofrei.

Cinci: Dacă ne luăm după numărul de pe tricou, acest Bourceanu al echipei campioane a Poeziei a demonstrat că metafora face casă bună cu istoria! Şi nu este un pitbull al literaturii precum fostul fotbalist gălăţean: este un „poet al tandreţei care nu mai există”! Cu un volum precum „Aceiaşi” la apărătoare, va rezista oricărui atac: Andrei Novac!

Şase: Propunem o reîntoarcere la sistemul cu libero! Lasă Poezia să treacă, dar nu adversarul!!!!!!!!!!!!!!!!! După cicatricile lăsate de Frumos, tot amânându-şi un al doilea volum, o recunoşti după… semnele pe care le lasă la loviturile libere! Cu cele două aripi ale sale, poate zbura deseori sub clopote albastre! Vali Crăciun!

Şapte: Dacă vă gândiţi la Cristiano Ronaldo, nu vă gândiţi bine! La Galaţi, cu şapte legendar este Claudiu Vaişcovici! Tot un om al spectacolului ca şi fostul jucător al Oţelului şi al lui Dinamo este şi extrema noastră dreaptă de atac, călită în campionate ale poeziei europene. Mai nou, aleargă pe teren şi cu aparatul foto: Peter Sragher!

Opt: Angela Ribinciuc! O învingătoare care ştie că doar cei obişnuiţi cu victoriile pot câştiga cuburile noastre de aer cele de toate zilele. Campioană cunoscută mai ales pentru concursurile de tir! Pasele sale la întâlnire o situează în rândul jucătorilor de cultură şi de suflet. Are din campionatul pe metafore al Danemarcei o amintire de neuitat!

Nouă: Un vârf de atac care mai joacă din când în când şi cu duhurile nisipurilor, aşa, doar, de amorul artelor sportive! Ştie când să iasă în faţa centrărilor venite de la toţi îngerii echipelor unde a jucat! Un golgheter înnăscut: Alinaaaaaaa Beatrice!

Zece: O Messi a Poeziei care driblează prozaicul mai ceva ca un Pele sau un Maradona. Driblează, coordonează, centrează, marchează! Când înscrie nu strigă GOOOOOOOOOLLLLLL, ci Luminăăăăăăăăăăăăă! Un căpitan care nu a pierdut nicio corabieeee a frumuseţii: Florina Zaharia!

Unsprezece: avem şi un jucător-antrenor, un magician care transferă orice poet într-un adevărat star! Şi de televiziune, pentru cei care mai privesc şi TVR Cultural! O extremă stângă cum rar întâlneşti! Tinereţe şi maturitate în joc! Cel care ştie că singurătatea vine de pe Facebook! Marfă reîncărcată: Dan Mircea Cipariu!

ANTRENOR: Sergiu Dumitrescu Senior! Cu dalta, ochiul şi spiritul artistului plastic, mare iubitor de jocuri cu mărgele de sticlă, poezie şi alte tehnici ale frumosului, maestrul a creat o nouă echipă care nu poate avea ca deviză decât „Lăsaţi-ne să ne pregătim pentru Liga campionilor!” sau, dacă vreţi, „Pentru poezie nu există Mastercard!”

Din stafful echipei campioane a poeziei mai fac parte preparatorul fizic Eugen Ungureanu, medicul de metafore Laura Dumitrache, fotograful paparazz Uke, şoferul Vali Vasilache.”

a.g.secară

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. dăm gol, că-i gol, dar de gol-goluţ ar fi, nu ne-ar mai trebui, goooooool, când bucuria izbucneşte din piept şi aerul se scurge în afară şi nu mai respiri, este doar bucurie curată, eliberată, tot aşa vom fi noi, cu poezia eliberată pe extrema stângă, venind puternic, tare, hotărât, neînfricaţi, neîndurători, dar lini, calini cu tot ce este mai bun. vorbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508