În perioada 3 – 26 martie 2012, Instituto Cervantes Bucuresti si Ambasada Spaniei în România organizează cea de-a treia ediţie a “Festivalului Flamenco Clasic şi Noile Genuri”, la Bucureşti. Sâmbătă, 10 martie 2012, ora 19:00, la Sala Mare a Ateneului, Pablo Sáinz Villegas va susţine recitalul „Influenţa flamenco în muzica spaniolă” (în program: Turina, Tarrega, Rodrigo, Albéniz, Giménez), iar duminică, 11 martie 2012, ora 19:00, la Sala Radio, va avea loc evenimentul „Chitara între Europa si America” (în program: Villa Lobos, J.S.Bach, A. Lauro, J. Rodrigo, A. Barrios, C. Domeniconi).
Pablo Sáinz Villegas (la Rioja, 1977) este considerat de critici drept unul dintre cei mai buni chitarişti ai noii generaţii. De-a lungul carierei sale, a concertat în peste treizeci de ţări, pe scenele unor instituţii muzicale de prestigiu ca Philharmonie din Berlin, Carnegie Hall din New York, Sala Verdi din Milano sau Musikverein din Viena. A debutat alături de New York Philharmonic Orchestra interpretînd Concertul din Aranjuez la Avery Fisher Hall din Lincoln Center la New York şi a devenit aproape imediat un nume de refeinţă al chitarei de concert simfonic. Intensa lui activitate concertistică cuprinde un turneu de douăsprezece concerte alături de Israel Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Rafael Frühbeck, şi un alt turneu de douăsprezece concerte cu New York Philharmonic. A cîntat apoi cu Houston Symphony Orchestra avîndu-l la pupitru pe Alondra de la Parra, cu care, de altfel, a şi înregistrat Concierto del Sur de Ponce pentru SONY.
Ca urmare a succesului înregistrat peste tot în lume, nu e deloc surprinzător că numele tînărului chitarist apare frecvent pe afişele Teatrului Ceaikovski sau ale Filarmonicii din Sankt Petersburg. Interpretările lui, cu o tehnică impecabilă dublată de emoţie și prezenţă scenică, se transformă într-un dialog aproape transparent cu publicul. Pablo Sáinz Villegas a primit peste treizeci de premii internaţionale de chitară, printre care amintim premiile Andrés Segovia, Francisco Tárrega şi Christopher Parkening. A fost distins, de asemenea, cu Premiul „Ojo Critio“, oferit de Radio Nacional de España la categoria Muzică Clasică, fiind prima oară cînd acest premiu i se acordă unui chitarist.
A realizat înregistrări pentru Naxos cu Sequenza XI de Luciano Berio şi un disc complet de muzică spaniolă car einclude douăpremieres mondiale: Cinco Anécdotas de Andrés Segovia şi Sonata-Fantasía de Federico Moreno-Torroba. Această înregistrare i-a adus distincţia „Discul săptămînii“ al revistei Musik-Heute. Mai mult, casa de discuri RTVE a editat pentru colecţiaClasici Spanioli înregistrarea în direct a Concierto de Aranjuez cu Orchestra RadioTeleviziunii Spaniole dirijată Adrian Leaper.
În paralel cu activitatea concertistică, Pablo Sainz Villegas a predat clase de măiestrie la Royal College of Music din Londra, la Guildhall School of Music and Drama, la National University din Australia şi la Fundaţia Príncipe de Asturias.
Pablo Sáinz Villegas este şi fondatorul unui proiect filantropic numit „El legado de la música sin fronteras“, al cărui scop este cel de a ajuta copiii şi adolescenţii cu resurse financiare modeste să se apropie de muzică şi, astfel, să creeze punţi muzicale, personale şi emoţionale între diferite culturi.