În perioada 26 – 28 martie 2012, scriitorul Matei Vişniec şi trupa Mr. DELAGARE & CIE de la Paris vor fi prezenţi în mijlocul publicului rădăuţean, sucevean şi botoşănean, ca invitaţi speciali ai Zilelor francofoniei. În cadrul acestui eveniment, scriitorul Matei Vişniec va conferenţia pe tema “Zilele francofoniei: o sărbătoare a identităţii” şi va lansa volumele: “Dezordine preventivă” (roman – 2010), “Domnul K eliberat” (roman – 2011) şi “La masă cu Marx” (poezie – 2011), apărute la Cartea Românească, precum şi volumul de teatru poetic “Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză” (2011).
Prin expoziţia “Albumul cu aplauze”, care va deschide Zilele francofoniei şi turneul Companiei DELAGARE luni, 26 martie 2012, la Rădăuţi, publicul este invitat, pentru prima dată, să călătorească, prin afisele spectacolelor montate după piesele lui Matei Vişniec.
Momentul surpriză al manifestării va fi spectacolul muzical „La ville d’un seul habitant” (Oraşul cu un singur locuitor), după texte de Matei Vişniec, traduse în franceză de Nicolas Cavaillès, o producţie a Companiei DELAGARE de la Paris, un recital regizat de Mustapha Aouar.
Spectacolul este prezent în România, alături de Matei Vişniec, în cadrul unui turneu care începe luni, 26 martie, la ora 17.00, la Casa de Cultură a municipiului Rădăuţi şi care continuă marţi, 27 martie, la ora 17.00, la Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, miercuri, 28 martie, la ora 16.30, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, vineri 30 martie, la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, apoi la Bucureşti la începutul lunii aprilie.
Zilele francofoniei reprezintă o sărbătoare a multiculturalităţii şi toleranţei, a limbii franceze şi a vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume. Ca membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei din 1953, România şi-a onorat acest statut prin organizarea, în fiecare an, de evenimente culturale specifice, în luna martie.
Vişniec va conferenţia pe tema “Zilele francofoniei: o sărbătoare a identităţii” şi la Iaşi: vineri, 30 martie, la ora 11.30, în Aula Magna a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.