Vineri, 16 martie 2012, ora 19:00, la Sala Radio va avea loc cel din urmă eveniment din cadrul Festivalului Internaţional de Vibrafon. Astfel, publicul va putea să audieze concertul Orchestrei Naţionale Radio, care îl va avea ca invitat pe Igor Lešnik, şef al partidei de percuţie a Orchestrei Simfonice Radio din Croaţia. La pupitrul dirijoral se va afla Gerd Schaller, personalitate cunoscută şi îndrăgită de publicul şi formaţiile muzicale româneşti. Programul concertului va cuprinde în prima parte Adagio pentru orchestră de coarde de Samuel Barber şi Concert pentru percuţie şi orchestră simfonică de Franz Cibulka – Igor Lešnik. În partea a doua vor fi interpretate două poeme simfonice de Ottorino Respighi, Feste romane şi I Pini di Roma, care fac parte din aşa-numita Trilogie romană a compozitorului italian, alături de Le fontane di Roma.
Născut în anul 1956, percuţionistul Igor Lešnik este în prezent şef al partidei de percuţie a Orchestrei Simfonice Radio din Croaţia. Activitatea sa artistică însumează numeroase concerte solo sau alături de diverse ansambluri. Preocuparea pentru instruirea tinerelor generaţii a dus la înfiinţarea catedrei de percuţie din cadrul Academiei de Muzică din Zagreb, studenţii săi fiind foarte apreciaţi la nivel naţional şi internaţional. A realizat de asemenea numeroase înregistrări, iar ca o răsplată pentru activitatea sa artistică extrem de bogată a primit o distincţie oferită în Franţa, pentru merite deosebite.
După absolvirea cursurilor de dirijat orchestră la Musikhochschule Würzburg în 1993, Gerd Schaller s-a îndreptat spre genul liric, fiind angajat la Staatsoper Hanovra. În 1998 a devenit prim-dirijor la Staatstheater Braunschweig iar în perioada 2003 – 2006 a fost General Music Director la Teatrul de Operă din Magdeburg. Gerd Schaller este un artist entuziast, care promovează în apariţiile sale o vastă paletă repertorială, dar mereu atractivă pentru melomani. Repertoriul său se desfăşoară cu succes în perimetrul muzicii italiene şi germane, opere ca Otello, La Traviata, Il Trovatore de G. Verdi, creaţiile lui R. Wagner, Fidelio de L.van Beethoven, Salomé de R. Strauss, apărând frecvent în agenda sa. În acelaşi timp dirijează simfoniile de G. Mahler, A. Bruckner, L. van Beethoven, P. I. Ceaikovski, dar este preocupat şi de lărgirea repertoriului cu prime audiţii de muzică contemporană. Marile lucrări de muzică franceză ale lui H. Berlioz, M. Ravel, Cl. Debussy constituie un alt centru de greutate al preferinţelor sale. Muzicianul este interesat de redescoperirea unor partituri uitate. A realizat multe prime audiţii germane ale unor creații contemporane printre careSimfonia a doua Tăcerea de James MacMillan, opera Fedra de Johann Simon Mayr înregistrată de Norddeutscher Rundfunk Germania, De vacuo spatio de Siegfried Matthus, lucrare vocal-simfonică de mari proporții adusă pe scena de concert datorită bunei colaborări cu Mitteldeutscher Rundfunk, Radio Leipzig, alte lucrări ale lui Peter Maxwell Davies, Hans Werner Henze etc. Manager artistic de talent, Gerd Schaller este fondatorul și directorul artistic al festivalului „Ebracher Musiksommer” organizat în cooperare cu Radiodifuziunea Bavareză.