Luni, 26 martie 2012, ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, va avea loc un dialog între Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, pentru a marca 60 de zile până la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie 2012.
„Va fi pentru prima dată când cei doi filosofi susțin o conferință împreună pe scena Teatrului Național din Sibiu. Întâlnirea ce va avea o durată de o oră reprezintă un semn de prietenie față de orașul nostru și prezintă dialoguri despre lucuri care ne frământă pe toți, despre viață. Pentru noi e o bucurie să fim parteneri într-un nou proiect cultural la Sibiu.“, a declarat Andreea Gheorghiu, directoarea Hotelului IBIS Sibiu, unul dintre organizatorii acestui eveniment.
Considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din lume prin amploarea și diversitatea evenimentelor prezentate, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu propune un program care aduce la Sibiu peste 2000 de participanţi din toate colțurile lumii. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi aduce în fața unui public estimat la peste 610.000 de persoane, producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii, lansări de carte şi ateliere transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.
Gabriel Liiceanu este una dintre figurile marcante ale Şcolii de la Păltiniş; personalitate civică şi academică, filozof, eseist şi scriitor. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind pentru public întâlnirea cu modelul cultural construit de Noica. Din aceeaşi perioadă datează traducerile din Platon şi primele traduceri din Heidegger, la a cărui cunoaştere în România va contribui esenţial. Apel către lichele devine un manifest al conştiinţei civice româneşti. După 1990, seria volumelor de filozofie deschisă de Tragicul continuă cu Cearta cu filozofia şi Despre limită. În seria Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, filozofia se deschide spre un discurs mai eseistic şi implicat în viaţa cetăţii. Uşa interzisă, Scrisori către fiul meu şi Întâlnire cu un necunoscut îl impun ca pe unul dintre cei mai importanţi şi citiţi autori de „literatură personală“ din România.
Andrei Pleşu este una dintre personalităţile reprezentative ale şcolii de la Păltiniş şi un reper al vieţii publice şi academice româneşti, critic de artă, filozof, eseist; fondator şi director al săptămânalului de cultură Dilema (ulterior Dilema veche), fondator şi preşedinte al Fundaţiei „Noua Europă“ şi rectorul Colegiului „Noua Europă“. A debutat cu eseuri de istorie şi teorie a artei (Călătorie în lumea formelor, Pitoresc şi melancolie).
După 1989 a devenit o voce publicistică inconfundabilă, aplecându-se, cu un umor grav şi nuanţat, asupra unor subiecte actuale sau perene ale politicii, ale culturii sau ale vieţii cotidiene (Chipuri şi măşti ale tranziţiei, Obscenitatea publică). Fără a abandona discursul filozofic, l-a lărgit spre explorările teologice sau etice (Minima moralia, Despre îngeri, Despre bucurie în Est şi în Vest), cu un extraordinar succes de public.
Conferința – dialog susținută de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu este un eveniment organizat de Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu și Hotel IBIS Sibiu sub patronajul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.