Vineri, 2 martie 2012, s-au împlinit 40 de ani de la înființarea Asociației Scriitorilor București, filială a Uniunii Scriitorilor din România. În acest interval, sute de scriitori au făcut parte din această Asociație care are și în prezent peste 1000 de membri. În afara acțiunilor curente legate de evidența membrilor și participarea lor la acțiunile Uniunii, Asociația, care cuprinde șase secții pe genuri literare, a realizat proiecte culturale importante: unele de tradiție dintre care decernarea Premiilor Anuale ale ASB, premii de prestigiu care i-au avut printre laureați pe cei mai reprezentativi scriitori ai României, altele mai recente dar care aspiră să devină tradiționale și care se vor derula și în acest an: Maratonul de Poezie și Jazz, Clubul dramaturgilor, Clubul de proză, Colocviile de critică și de literatură SF și Fantasy, Festivalul literaturii pentru copii „Cezar Petrescu”.
Asociația Scriitorilor București este coordonată de un secretar ales prin vot, numit din 2005 președinte, în această postură aflându-se succesiv George Macovescu, Constantin Chiriță, Constantin Țoiu, Nicolae Manolescu, Iosif Naghiu, Horia Gârbea (din 2003). Din 2009 a fost ales, după noul statut, și un vicepreședinte, acesta fiind Lucia Verona. Pentru proiectele sale din anul 2012 care cuprind manifestări publice și colocvii pe genuri literare, dar și proiecte editoriale (editarea unor antologii) ASB a aplicat pentru obținerea de fonduri de la organismele culturale ca și de la instituții administrative, un parteneriat remarcabil fiind cel cu Primăria Sectorului 2 aflat în al șaptelea an de existență și în continuă extindere.
ASB colaborează constant cu cititorii și iubitorii literaturii contemporane, organizînd întîlniri ale scriitorilor cu cititorii în școli, licee, universități, biblioteci, lansări de carte, donații de cărți și reviste, emisiuni radio și TV, recitaluri poetice atît în București cît și în alte localități. În prezent ASB are cinci membri în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor printre care președintele USR, prim-vicepreședintele și un vicepreședinte. ASB colaborează constant cu rezultate bune cu toate filalele Uniunii Scriitorilor din țară și Republica Moldova.
Horia Gârbea, actualul Preşedinte al ASB, a transmis următorul mesaj:
„Stimați colegi,
Vă doresc, după cum spune un prieten al meu, o zi fastuoasă și vă anunț că două proiecte depuse de secțiile ASB au câștigat, în preajma aniversării a 40 de ani de existență a ASB – 2 martie 2012 – finanțări AFCN în 2012: Clubul Dramaturgilor (depus de dna Lucia Verona, președinta secției și vicepreședinte ASB) și Clubul de proză (depus de dl Aurel Maria Baros, președinte în exercițiu al secției). E o premieră notabilă pentru care am acționat și eu cu îndemnuri și sprijin direct și pentru care e firesc să ne bucurăm cu toții.
De asemeni, secția de poezie, care nu a depus proiect direct, dl președinte Dan Mircea Cipariu fiind implicat personal în AFCN și deci în situație de incompatibilitate, va organiza un eveniment de Ziua Mondială a Poeziei la care va avea egida și sprijinul USR și ASB dar și al multor instituții. Secția de critică a obținut sprijin de la Primăria Sectorului 2 pentru colocviul anual (național) de critică organizat de dl Radu Voinescu iar ASB în parteneriat cu SRSFF va organiza al treilea Colocviu Național de Literatură SF și Fantasy și va decerna Premiile Ion Hobana în luna mai, evenimentul fiind pe agenda MCPN. Secția de traduceri a organizat evenimente la sediul USR și se va implica într-un colocviu în curînd, iar dna Irina Horea, președinte al secției și vicepreședinte al USR, lucrează permanent pentru a organiza Ediția a XI-a a Festivalului Internațional Zile și Nopți de Literatură de la Neptun, obținînd sprijin financiar de la numeroase instituții. Secția de literatură pentru copii și tineret a depus un proiect la AFCN și din păcate nu a cîștigat, dar experiența căpătată va folosi echipei coordonate de dl președinte Victor Gh. Stan. În schimb această secție a obținut suport din partea Primăriei Bușteni pentru al treilea Colocviu Național „Cezar Petrescu” ce se va desfășura în iunie. De asemeni Almanahul Secției va fi propus AFCN pentru finanțare. Premiile ASB pe anul 2011 se află pe agenda Primăriei Sectorului 2 ca eveniment tradițional, a opta oară consecutiv.
Toate aceste realizări au solicitat eforturi considerabile din partea Comitetului Director al ASB, susținut de mulți colegi entuziaști și de persoane apropiate ASB, chiar nemembri, și, desigur, s-au bucurat de sprijin din partea conducerii USR și a administrației USR cărora le mulțumesc. Ele constituie un îndemn pentru toți colegii din ASB de a se implica în realizarea de proiecte și de a le duce la bun sfârșit, obținând finanțări și sprijin logistic. Nu se cuvine să contăm numai pe USR și trebuie să înțelegem că fondurile USR sunt limitate. USR creează cadrul, nu e finanțatorul nostru exclusiv. În schimb există alte fonduri care trebuie accesate. Bani mai sunt dar, dacă nu îi cerem noi, care suntem, în opinia mea, îndreptățiți, îi vor lua alte organizații. Este cazul să intrăm cu hotărâre în competiție și să ne etalăm valoarea și competențele.
Mulțumesc celor care se implică în realizarea unor proiecte culturale ale ASB și îi rog pe toți membrii ASB să fie alături de noi. Ca dramaturg, nu pot să nu citez replica lui Danton, reală sau doar atribuită lui de Camil Petrescu: pentru a reuși ne trebuie îndrăzneală, mereu îndrăzneală, necontenit îndrăzneală.” (Horia Gârbea)