Editura Polirom va publica, în curând, o nouă traducere în colecţia „HISTORIA”, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu: “Marea divergenţă. China, Europa şi naşterea economiei mondiale moderne” de Kenneth Pomeranz, un volum esenţial despre istoria lumii moderne semnat. Volumul a fost distins în 2000 cu „John K. Fairbank Prize in East Asian History” şi cu premiul pentru “cea mai bună carte a anului 2001” oferit de World History Association. Kenneth Pomeranz este profesor de istorie la University of California, Irvine, şi preşedinte ales al Asociaţiei Americane de Istorie, cea mai veche societate a istoricilor din Statele Unite ale Americii, înfiinţată în 1884.
În timp ce mare parte din literatura de specialitate s‑a concentrat asupra Europei, încercând să explice dezvoltarea timpurie a industriei mecanizate pe scară largă, Kenneth Pomeranz urmăreşte în Marea divergenţă întreaga istorie modernă, făcând paralele interesante între Europa şi estul Asiei (de la populaţie şi acumularea de capital la investiţii, consum şi tehnologie) şi oferind explicaţii argumentate şi atractive prin exemplele invocate pentru dezvoltarea europeană.
De ce doar în nord-vestul Europei a început o dezvoltare industrială susţinută, în ciuda faptului că până spre jumătatea secolului al XVIII-lea a existat o surprinzătoare similitudine de dezvoltare între Europa şi estul Asiei? În secolul al XIX-lea, divergenţa Europei faţă de restul Lumii Vechi s-a datorat în mare parte zăcămintelor de cărbune, ceea ce a favorizat dezvoltarea industriilor mari consumatoare de combustibil. Pe de altă parte, anumite conjuncturi globale au transformat Americile într-o sursă de produse primare şi au permis astfel Europei de Nord-Vest să înregistreze o creştere spectaculoasă a populaţiei, să se specializeze şi mai mult în manufacturi şi să folosească forţa de muncă implicată anterior în agricultură.
„Un volum foarte important, ce trebuie abordat cu seriozitate de toţi cei care cred că explicarea revoluţiei industriale este crucială pentru modul cum înţelegem lumea modernă… O carte atât de substanţială, încât ne oferă informaţii noi aproape pe fiecare pagină.” (Robert B. Marks, American Historical Review)
„O carte profund incitantă care va schimba termenii dezbaterii despre originile capitalismului, ascensiunea Occidentului şi decăderea Orientului.” (Jack Goody, Times Higher Education Supplement)