La Editura Cartea Românească, în colecţia „Critică / Istorie literară”, va apărea volumul „Eroticon. Tratat despre ficţiunea amoroasă” de Mihaela Ursa.
De la Adam şi Eva la Romeo şi Julieta, de la Don Juan la Anna Karenina, poveştile de iubire din literatura lumii sunt înţelese în eroticoane. Ficţiunea amoroasă nu se citeşte, ci se urmăreşte vizual: iată intuiţia de la care porneşte Eroticon-ul Mihaelei Ursa. Cititorul care uită de sine, lăsându-se sedus de o poveste de dragoste, este mai întâi convins de o imagine, de o fereastră către adevărul ficţional al lumii despre care citeşte. Orice proiect amoros depinde de o erotologie, de o teorie despre adevărul iubirii şi despre dependenţa vieţii de ficţiune, dar şi a literaturii de viaţă.
“Atât de proteică şi de expresivă e vocea autoarei pe tot cuprinsul cărţii, încât, vorbind tot timpul pe limba lui Longos, Dante, Cervantes sau Shakespeare, ea reuşeşte să atingă inflexiunea rară în care discursul despre amor se transformă el însuşi într-un discurs amoros. O carte căreia îi va cădea robit, sunt convins, chiar şi cititorul fără tragere de inimă spre critică.” (Alex Goldiş)
Mihaela Ursa s-a născut la 25 septembrie 1971, la Sîngeorz-Băi. Este teoretician şi critic literar. A publicat: Optzecismul şi promisiunile postmodernismului (Piteşti, Paralela 45, 1999), Gheorghe Crăciun – monografie, (Braşov, Aula, 2000) şi Scriitopia (Cluj, Dacia, 2005, ediţia revăzută în 2010), premiate de Uniunea Scriitorilor Români şi de Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România. A absolvit Facultatea de Litere din Cluj, unde este în prezent lector doctor şi director al Departamentului de Literatură Comparată. A coordonat Divanul scriitoarei (Cluj, Limes, 2010), a colaborat la volume colective şi la diferite publicaţii literare.