În perioada 25-26 februarie 2012, Muzeul Naţional de Artă al României invită tinerii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani la un program special în cadrul expoziţiei de tapiserii „Manufacturile Gobelins: Patru secole de creaţie. Tapiseriile regale (1600-1800)”. Expoziţia este organizată de MNAR în colaborare cu Mobilier National din Franţa, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti.
Programul este structurat în vizită activă în expoziţie şi atelier de dezbatere, iar întâlnirile au loc sâmbătă, 25 februarie, ora 12.00, pentru 13-15 ani şi duminică, 26 februarie, ora 12.00, pentru 16-18 ani.
În Franţa secolelor XVII – XVIII, tapiseriile executate la comanda regelui nu serveau doar pentru a împodobi reşedinţele regale şi nu mai îndeplineau rolul iniţial, de a „izola” termic. Tapiseriile erau expuse cu ocazia diferitelor sărbători, procesiuni şi în exterior, pe pereţii clădirilor/ palatelor, devenind instrumente de etalare a puterii şi a statutului regelui.
Programul pentru adolescenţi porneşti de la următoarea idee: prin obiectele pe care le cumpărăm, cu care ne înconjurăm şi le folosim ne „creăm” imaginea. Ce dorim să comunicăm despre noi atunci când alegem un anumit obiect/brand şi refuzăm să cumpărăm sau să folosim un altul?
Tinerii vor descoperi, astfel, că tapiseriile, pe lângă funcţia utilitară şi estetică, au şi o funcţie de comunicare, ele sunt simboluri ale statutului social, obiecte care contribuie la construirea identităţii posesorului.