Joi, 9 februarie 2012, ora 16:00, în Sala Auditorium a Muzeul de Istorie din Ploieşti, a avut loc lansarea volumelor „De la Isarlîk la Valea Uimirii” (vol. I „Influenţe spirituale” şi vol. II „Drumul fără sfârşit”) de acad. Basarab Nicolescu, Editura Curtea Veche Publishing. Cristina Poterăşoiu – moderatorul evenimentului- a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un amplu reportaj despre eveniment, pe care-l redăm integral:
„9 februarie 2012. O întâlnire de excepție a ploieștenilor, mereu deschiși exercițiilor de gândire, cu academicianul Basarab Nicolescu, fiu și cetățean de onoare al orașului, ilustru ambasador al României și, bineînțeles, al Ploieştiului pe meridianele științifice și culturale ale lumii.
Biografia domnului academician se înscrie în universalitate. Infinitul mare nu poate fi decât intuit de micul infinit, cu atât mai puțin comprimat într-o admirativă dar modestă consemnare a faptelor. Recunoașterea strălucitelor sale merite, la nivel internațional dar și pe plaiurile natale, este o formă evidentă de normalitate: Basarab Nicolescu este doctor în științele fizicii, membru de onoare al Academiei Române, doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și străinătate, profesor invitat al unor celebre universități din lume, conferențiar carismatic și, nu în ultimul rând, scriitor și eseist de mare valoare*. În această calitate a fost prezent la Ploiești, cu ocazia lansării cărții sale „De la Isarlîk la Valea Uimirii”, lucrare editată în două volume: „Influenţe spirituale” şi „Drumul fără sfârşit” la Curtea Veche Publishing în colecţia Ştiinţă, Spiritualitate, Societate și clasată recent în topul Oglindanet – Cărțile anului 2011** în primele trei cărți la categoria Studii, Eseistică.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a organizat, în colaborare cu Casa de Cultură „I. L. Caragiale” Ploieşti, întâlnirea care a fost consemnată drept evenimentul cultural al anului 2012, cu atât mai emoționantă cu cât una dintre lucrările străbunicului domnului academician, Andrei Nicolescu-Păcureți, „Monografia istorică, economică, culturală și socială a comunei Păcureți din Județul Prahova“ face parte din colecția de donații a muzeului.
Invitați de onoare – cu remarcabile intervenții – au fost academicianul Eugen Simion, prezent, în cartea lansată, sub semnul „Permanentului Miracol al Prieteniei“ și poeta Magda Cârneci, care a vorbit cu sensibilitatea-i caracteristică despre spiritul provocator și „transgresiv, prin definiție“ al autorului.
În sală, au ținut să fie lângă Basarab Nicolescu la această întâlnire de suflet cu un numeros public ploieștean: doamna profesor emerit Olga Petrescu – apreciată profesoară de chimie a autorului și a trei sferturi dintre ploiesteni, doamna academician Maya Simionescu – doctor în biologie, poetul Dan Mircea Cipariu – președintele secției de poezie a Uniunii Scriitorilor, domnii Adrian Iosif și Dan Răileanu – coautori (împreună cu Gabriel Memelis) ai cărții „Realitatea transdisciplinară – O fuziune de orizonturi ale teologiei, științei și filosofiei“ editată de Curtea Veche Publishing, domnul Ion Simaciu – lector dr. fiz. la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, membri ai Societății Oamenilor de Știință din Prahova.
Din călătoria de la Isarlîk la Valea Uimirii, Basarab Nicolescu revine în orașul nașterii sale și formării din prima etapă a vieții cu mesajul optimist al coexistenței contradicțiilor într-o realitate care poate fi chiar a noastră.
Cristina Poterășoiu
* Biografia completă poate fi găsită la adresa
http://basarab.nicolescu.perso.sfr.fr/ciret/Notice/BNTitre.html
** Oglindanet este o revistă de informație și analiză cultural-religioasă coordonată de Cristian Bădiliță.