La Editura Cartea Românească, în colecţia „Poezie”, va apărea volumul „Petrecerea de la Montrouge” de Nora Iuga.
«Petrecerea de la Montrouge» este o construcţie amplă, nu este numai poezie. Este vorba despre (n-ar trebui să spun secretul ăsta…) Marguerite Duras când era de vârsta mea şi avea un secretar. El îi bătea textele, iar în volum apar inserţii de bileţele pe care scriitoarea i le lasă secretarului ei şi în care de obicei îl ceartă şi îi mănâncă sufletul, cu toate că se vede clar că îl place. Însă, diferenţa de vârstă este îngrozitor de mare şi nu mai poate ieşi nimic din asta, lucru care o revoltă şi o face arţăgoasă şi rea. Şi poeziile sunt poezii…” (Nora Iuga)
“Nora Iuga ne face să înţelegem că, în fond, poezia n-a fost niciodată altceva decât un mod de a da cu tifla realităţii, aşa cum ştiu să o facă numai nebunii şi numai copiii. Reînvăţându-ne, cu fiecare carte a ei, să iubim viaţa. Căci Nora Iuga e unul dintre acei autori, destul de rari – socotesc –, pentru care simpla respiraţie sau orice alt act fiziologic, în toată banalitatea lui trivială, preţuieşte cel puţin la fel de mult ca oricare mare capodoperă a literaturii.” (Octavian Soviany)
Nora Iuga s-a născut la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia Germanistică (1948). Scriitoare liber-profesionistă şi traducătoare. Volume de poezii, printre care: Vina nu e a mea, Opinii despre durere, Inima ca un pumn de boxeur, Piaţa cerului, Dactilografa de noapte, Fetiţa cu o mie de riduri. Romane, printre care: Săpunul lui Leopold Bloom, Sexagenara şi tînărul, Lebăda cu două intrări. A tradus din limba germană, printre altele: Toba de tinichea de Günter Grass, Animalul inimii, Vulpea era încă de pe atunci vînătorul şi În coc locuieşte o damă de Herta Müller, Pianista de Elfriede Jelinek. Cărţi apărute în străinătate: Sexagenara şi tînărul, Săpunul lui Leopold Bloom, Inima ca un pumn de boxeur, Autobuzul cu cocoşaţi şi Capricii periculoase (Antologie). Premiul ,,Friedrich Gundolf” acordat de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung; cinci premii ale Uniunii Scriitorilor în anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006 şi numeroase alte premii ale unor oraşe şi reviste din ţară.