În cadrul Colocviului „Mişcarea literară – 10 ani de apariţie”, ce a avut loc vineri, 24 februarie 2012, la Consiliul Judeţean din Bistriţa-Năsăud, s-au decernat premiile revistei Mişcarea Literară, cu ocazia aniversării unui deceniu de la apariţia acestei publicaţii. Radu Ţuculescu a obţinut Premiul pentru Proză pentru romanul “Femeile insomniacului”, apărut recent în colecţia “Proză” a Editurii Cartea Românească.
În cadrul evenimentului au mai avut loc dezbateri pe tema „Literatura între realitate şi ficţiune”, prezentări de carte şi lecturi. Mişcarea Literară a fost fondată în 1924 de către Liviu Rebreanu. Noua serie a revistei apare de 10 ani sub egida Uniunii Scriitorilor din România, la Bistriţa.
„Se spune că realitatea este dură, insuportabilă, ticăloasă. Personajul negativ al existenţei, de care te apropii doar dacă ai găsit firele potrivite pentru a-ţi confecţiona tunica protectoare. Cu o croială mai veche, urzită din Memorie, sau mai nouă, împletită din Speranţă.
În Femeile insomniacului, Radu Ţuculescu pune din nou Muzica să zică poveşti, să arcuiască ficţiuni, să se descurce cu iţele unor întâmplări de viaţă curentă, care, privite în sine, produc repulsie şi oroare, dar, luate armonios, în acompaniament, reuşesc performanţe rare şi paradoxale. Pasajele intensive transportă recuzita de gală, alcătuită din cărţi, povestitori, ascultători-scriitori-rezonatori, pereţi-biblioteci sau pereţi-tuburi de orgă, mobile vechi, arome culinare, partituri muzicale şi sexuale, adică tot atâţia indici de creativitate. Voracităţile trupeşti iau calea blues-ului, nu pentru a se domoli, ci pentru a se rafina. Se prepară detaliat-magistral festinuri de bucate simple, se strecoară cu înclinaţie interludii erotice magnetizante, din care până şi neînsufleţitele ies însufleţite, se alege repertoriul de piese classic-jazz şi rhythm&blues, ca să îmbie melancolic-meticulos la rostirea poveştilor.
Ademenitor în nadele frumosului, Radu Ţuculescu face parte dintre scriitorii care nu lasă cititorilor decât o singură nemulţumire, aceea de a fi ajuns involuntar prea repede la sfârşitul cărţii.” (Cristina Balinte)
Radu Ţuculescu s-a născut în 1949, la Tîrgu-Mureş. Este prozator, dramaturg, publicist şi traducător din limba germană. A absolvit Conservatorul „Gheorghe Dima”, secţia vioară. Dintre romanele publicate: Degetele lui Marsias (1985), Umbra penei de gâscă (1991), Povestirile mamei bătrîne (2006), Stalin cu sapa-nainte (2009). A publicat volume de proză scurtă şi două volume de teatru. A fost distins cu Premiul Cartea Anului (1995, 2009), Premiul „Radu Enescu” (2002) şi alte premii pentru proză şi traduceri. Este tradus în Ungaria, Rusia, Austria, Cehia, Elveţia, Franţa. În prezent, este realizator la TVR Cluj.