Miercuri, 29 februarie 2012, ora 18:00, la Centrul Cultural al Republicii Ungare (Str Gina Patrichi nr. 8, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Nimic fără Dumnezeu. În amintirea lui Marian Cozma” de Baroti Judit, Darcsi Istvan, Donat Tamas, Editura Paralela 45. La eveniment vor lua parte Excelenţa sa domnul Fuzes Oszkar, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ungariei la Bucureşti, Baroti Judit (autor), Eduard Uzunov, sponsorul ediţiei în limba română şi Tiberiu Stamate, PR Editura Paralela 45. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Editura Paralela 45.
Cozma a debutat în echipa mare a celor de la Handbal Club Dinamo București în sezonul 2002-2003. A participat, alături de echipabucureșteană, în Cupa EHF. A evoluat la Dinamo până în anul 2006, timp în care a reușit să câștige campionatul României dehandbal la finele sezonului 2004-2005. În 2006, Cozma s-a transferat în Ungaria, la KC Veszprém.
La Veszprém, Cozma a avut din nou șansa să participe în Liga Campionilor a Federației Europene de Handbal, marcând 17 goluri în meciurile din sezonul 2006-2007. În 2008, Cozma a câștigat pentru prima oară titlul de campion al Ungariei cu formația sa. Tot în același an, el a reușit să câștige primul trofeu european din carieră: Cupa Cupelor EHF, după o finală în care KC Veszprém a învins formația germană Rhein-Neckar Löwen.
În anul 2009, Marian Cozma a fost selecționat de către antrenorul naționalei României de handbal, Aihan Ömer, la turneul final al Campionatului Mondial de Handbal din Croația. Din păcate pentru Cozma, el nu a fost folosit prea mult, fiind titular doar în meciul cuAustralia, în celelalte meciuri evoluând foarte puțin.
În momentul desfășurării Campionatului Mondial de Handbal, Cozma era cel mai înalt handbalist de la această competiție și chiar din lume, datorită înălțimii sale impresionante (2,11 m) el fiind poreclit de colegi „Păsărilă”.
În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federației Române de Handbal a decis ca Centrul Național Olimpic de Excelență de la Sighișoara să poarte numele sportivului, iar înVeszprém s-a ridicat o statuie cu el aruncând la poartă