Joi, 1 martie 2012, de la ora 19.00, la Pavilion center for contemporary art and culture (Bd. Nicolae Titulescu nr.1. Pia?a Victoriei, București), va avea loc deschiderea expoziției ”la adăpost”, eveniment creat de Robert Marin & Nuca Studio. Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 martie – 29 aprilie 2012. În cadrul vernisajului va fi lansată și publicația “sheltered”, cu un text de Robert Marin. Editată de Nuca Studio, Engleză/Română, 36 pagini, A/N, softcover.
”Într-o critică la adresa modernității, sociologul german Ulrich Beck a introdus termenul “Epoca lui Si” pentru a descrie amploarea caracterului aditiv al percepției oamenilor asupra sinelui și lucrurilor ce le aparțin. Beck consideră că acțiunile membrilor societății de astăzi sunt aproape exclusiv orientate către acumulare și că această direcție este specifică epocii noastre. Aceste mutații în felul în care percepem amprenta noastră socială au condus la o transformare serioasă a definiției confortului și cum spațiul arhitectural este dimensionat pentru a răspunde nevoilor utilizatorului în anumiți parametri de confort am devenit în ultima decadă martorii unei inflamări incredibile a spațiului construit la scară globală.
“La adăpost” este o mică inițiativă ce încearcă să îi confrunte pe vizitatorii ei cu nevoile umane de spațiu la nivel primar pentru a reactiva în fiecare observator instrumentele de bază în analiza spațiului. Felul în care conștientizăm relația noastră cu limitele spațiale imediate este definitoriu în poziționarea în lumea de azi. Conceptul contemporan de adăpost, casa, spațiu personal, este rezultatul unui proces constant de extindere a înțelesului lor prin încorporarea alături de noi standarde ergonomice și de siguranță a unei uriașe cantități de criterii comerciale inventate pentru a dilata continuu nevoia noastră aparentă de spațiu.
Expoziția este structurată pe două segmente. Primul consistă în două suprafețe care, prin relația lor de apropiere și depărtare, generează spații mai largi sau mai strâmte create pentru a angaja vizitatorul într-o experiență directă a cerințelor minime de spațiu. Al doilea segment este conceput ca un joc în care vizitatorul poate intervenii în diverse machete ce recrează situații de” potrivire” în spațiu a unor personaje abstracte. (Fragment din „la adăpost” de Robert Marin).
Robert Marin (n. 1976) este arhitect și a absolvit Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” în 2001, an în care a înființat și studioul de arhitectură și design ”Square One”. În calitate de arhitect principal al studioului, a fost apreciat internațional datorită lucrărilor sale ce au fost publicate în cărți și reviste de specialitate. Printre cele mai importante distincții pot fi menționate premiul I pentru arhitectură de interior din cadrul Bienalei de Arhitectură București, the Henkel Art Prize și a fost finalist al Contractworld. În 2008 a înființat biroul de arhitectură și design ”Nuca Studio”, în cadrul căruia activează în prezent ca arhitect principal. Trăiește și lucrează la București.