Vineri, 3 februarie 2012, ora 20:00, la Centrul Cultural Novi Sad (Katolička porta 5), va avea loc evenimentul “Teatru de poezie şi muzică, inspirat din poemele lui Ioan Flora”. Spectatorii vor putea asculta poemele lui Ioan Flora, în lectura Ioanei Flora, fiica poetului, iar ilustraţia muzicală va fi asigurată de Alice in WonderBand (Marko Nelom Dinjashwillov-vocal, percuţie; Ana Vilovka Dinjashwillov-vocal, clape, pian).
„Treapta de pe care debutează Ioan Flora,la numai 21 de ani,este una foarte înaltă.Chiar şi influenţele care se pot ghici în scrisul său îi fac cinste,aducându-ne aminte de maeştrii sentimentului şi expresiei din marea poezie modernă a lumii.Din punctul în care se află,stăpân pe cuvânt şi răsfăţat de fantezie,acest poet nu mai are de înfruntat nici o barieră.Cu mijloacele aduse la perfecţiune,nu-i mai rămâne decât să se întoarcă spre sine ca şi cum s-ar întoarce spre inima de foc a pământului” , a scris Geo Bogza despre primul volum al lui Flora,”Valsuri”.
“…acest spectacol s-a născut din dorinţa de a-l redescoperi pe tata şi de a mă descoperi pe mine. Atunci când îl joc, am senzaţia că prin vorbele lui vorbesc despre mine, despre sufletul meu. E singura modalitate de a-l ţine aproape şi o fac în cel mai egoist mod posibil. Jucând…” , a spus fiica poetului.
Ioan Flora,autor a 15 volume de poezii, printre care: „Starea de fapt”, „Tălpile violete”, „Iepurele suedez”, „Medeea şi maşinile ei de război”, „O bufniţă tânără pe patul morţii”, „Dejun sub iarbă”, s-a născut în fosta Yugoslavie, în Banatul sârbesc. A trăit la Bucureşti începând cu anii ’90. În ultimii săi ani de viaţă a fost Secretarul Uniunii Scriitorilor din România. Ultimul său volum antum – s-a spus – părea că a fost un semnal pe care si l-a dat singur poetul: se intitula „Dejunul sub iarba”, o parafrază ironică a titlului celebrului tablou al lui Renoir „Dejunul pe iarbă”…
A câştigat numeroase premii precum: Nolit (1989), Premiul pentru poezie, Festivalul de la Struga (1978), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1997), Premiul ASPRO (1997).
Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din Marfa şi banii (regia: Cristi Puiu), primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs. Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaţionale de film: Premiul pentru cea mai bună actriţă, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din “Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007). A urmat “Periferic” (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat şi premiat la cele mai importante festivaluri din lume.
Anul acesta Ioana va avea doua premiere de film, în care joacă rolurile principale, una dintre ele fiind noul film al lui Adrian Sitaru “Domestic”.
Alice in WonderBand s-a înfiinţat în anul 1998. Baza trupei este formată din membrii familiei Dinjaschwillov, care trăiesc în Motherland, un studio creativ de pe Fruška Gora, Stražilovo, în apropierea oraşului Novi Sad. Principala lor formă artistică de exprimare este muzica, dar, la fel de importante sunt şi teatrul, cuvântul scris, arta vizuală, cioplitul în lemn, viaţa sănătoasă, yoga, toate lucruri prin care îşi redefinesc viziunea despre ce este normal pentru ei şi generaţiile ce-i vor urma.