De Ziua Culturii Naţionale, Editura Casa Radio propune cititorilor audiobook-ul Mihai Eminescu – „Vis şi alte treizeci de poeme necunoscute”. 31 de poeme eminesciene necunoscute, poeme descifrate de regretatul eminescolog Petru Creţia, alese şi prezentate de Mircea Cărtărescu, sunt „întrupate“ pentru întâia oară graţie vocii unice a lui Marcel Iureş. Volumul (carte cu CD inclus) este comentat plastic de cinci pasteluri originale semnate de bine cunoscutul ilustrator de poezie Tudor Jebeleanu.
Munca asiduă de filolog a lui Petru Creţia a dat la iveală, în completarea monumentalei ediţii de „Opere” la care a contribuit, texte eminesciene fie complet inedite, fie reconstruite din fragmente până acum niciodată puse în relaţie, poeme rămase publicate doar în numărul 1 (82) din 1991 al revistei „Manuscriptum”, despre care cercetătorul afirma entuziast că nu este vorba „de nişte rămăşiţe de ordin secundar, adiacent ori documentar, ci, de mare poezie”.
Acelaşi entuziasm îl împărtăşeşte şi poetul Mircea Cărtărescu, autorul selecţiei de faţă şi al amplei „Predoslovii la o carte audio”, în care dezvăluie fundamentul ataşamentului său necondiţionat pentru „poemele necunoscute”: „Citind deodată întregul corpus al noilor poezii, am avut surpriza să nu văd nicio deosebire faţă de textele cunoscute. Toate sunt de acelaşi înalt interes, toate cuprind poeme puternice, îndrăzneţe, inventive, de rară frumuseţe. Am renunţat cu greu la câteva dintre ele pentru ediţia actuală pe compact disc, şi aceasta numai datorită spaţiului de înregistrare limitat prin forţa lucrurilor.
Pretutindeni este Eminescu, un Eminescu mai proaspăt şi mai surprinzător, pentru că netocit încă de citiri şi recitiri, tălmăciri şi răstălmăciri, ataşări artificiale la diverse doctrine şi ideologii…”
Actorul Marcel Iureş a desăvârşit şirul acestor empatii artistice, oferind prima rostire a celor 31 de poeme necunoscute ce compun culegerea „Vis”, într-o şedinţă de înregistrare – neîndoios istorică! – în studiourile Radio România.
Detalii pe www.edituracasaradio.ro