spot_img

„Dumnezeu este singurul meu prieten” de Ana Drăgoianu

De curând, la Editura Sitech, a apărut volumul „Dumnezeu este singurul meu prieten” de Ana Drăgoianu, cu o prefaţă de Ion Pachia Tatomirescu. Scriitorul Corneliu Vasile a trimis o recenzie la acest volum, pe care o redăm integral:

„Mottoul cărții aduce o clarificare a titlului :„Între mine și Dumnezeu sunt ceilalți oameni de care mă bucur și mă întristez în fiecare secundă”. Pe coperta I și pe două pagini din interior sunt reproduse tablouri ale lui Salvador Dali, iar pe coperta IV fotografia autoarei.
Prefața, scrisă de Ion Pachia Tatomirescu, este o cuprinzătoare trecere în revistă a publicațiilor Anei Drăgoianu și o analiză a poeziilor plachetei, cu asocieri la curentul paradoxist, la Dacia pelasgilor și la mitologia elină, neuitând activitatea de autoare pentru copii și de epigramistă. Astfel, afirmă maturitatea lirică și persistența unor motive precum crucea, macii, alternanța Yiang-Yin, zborul, labirintul, olarul, arborele.
Cartea produce impresia de individualitate puternică, cu o mare încredere în sine și înconjurată uneori de falși prieteni, alteori cu „sufletul gol„ și afectată de „curgerea nemiloasă a timpului„.
Multe poezii au caracter erotic, scenele sugerate fiind mai mult reflecții asupra existenței, într-un peisaj autohton, cu obiceiuri, oameni și peisaje românești.
Pentru „sufletele pereche„ , secundele „au înflorit„ (Suflete pereche) , creierul însuși „urmează orb conexiunea cu inima„, iar aspirațiile erotice și estetice ale îndrăgostiților denotă nebunie și rătăcire (Amestec). Elementul feminin se dovedește capricios, nehotărât în dragoste (Piatră din stele), alteori scena are o concretețe aproape materială: „sunt ca o pâine proaspătă/ ruptă-n mai multe bucăți/ să potolrească flămândul tău suflet„( Pace).Sentimentul este câteodată aureolat de peisaje exotice, care îl augmentează: „dragostea ca un tentacul/ mi-a prins picioarele/ sunt ca o sirenă/ mai obosită de viață/ decât bătrânii corali/ degetele ating textura lor fragedă/ și mă trezesc vorbind singură/ în mijlocul unui ocean pervers/ tu nu ai curaj să înoți/ valurile te cheamă/ să mă descoperi/ sunt un coral/ ce te-a așteptat cu răbdare…// lumina mă face să te iubesc„ (Șoapte din adânc).
Dragostea este asociată cu atitudinea socială și cu preocuparea continuă de a găsi cuvântul potrivit, în alte poezii universul rural fiind decorul ideal. Nu este de mirare, locurile copilăriei autoarei fiind la Țânțăreni-Florești, județul Gorj, unde însuși Mihai Eminescu și-a petrecut o vară la conacul unui prieten, în mijlocul naturii darnice , trăind o frumoasă poveste de dragoste cu fiica preotului din localitate!
Poeta distinge între nefericiții soartei, cei care sunt modești și muncitori, și îmbuibații mincinoși și indiferenți la progres (Indiferență), însă își evaluează cu realism poziția în lume, neputând fi prinsă într-o formă stabilă, palpabilă, oscilând între sfințenie („pocalul sfânt„) și suferință („cununa de spini„), este, în fond, o visătoare (Zidirea lumii), ba chiar se consideră o nedemnă urmașă a strămoșilor (Moartea a tras cortina), sau se consideră un ins oarecare (Dorința). În mai multe piese ale plachetei domnește o atmosferă de nesiguranță,ambiguitate poetică, neclaritate interpretabilă sau încifrare (Ghicitul în boabe de piper, Destin, Cea cu inima-n formă de stea).
Cititorul va observa frecvența unor motive, precum șahul: viața și dragostea sunt comparate cu jocul cu un infinit de variante, sau cuvântul, obsesie a tuturor celor care scriu literatură.Universul autoarei se învârte în jurul poeziei sau al sentimentului? Tocmai acest amestec de planuri și atitudini face acestă carte atractivă. În alte poezii apare motivul gheții: păsări de gheață,castel de gheață, iarnă,ninsoare, zăpadă. Alte motive sunt singurătatea, moartea, amintirile.
Dacă poeta se caracterizează „sunt o pasăre de iarnă/ cu aripi de gheață„(Stare), cititorul de poezie ar putea aprecia că i-au crescut aripi poetice cu această carte de versuri.” (Corneliu Vasile)

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508