Joi, 2 februarie 2012, ora 18.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti (Piaţa Romană nr. 5), va avea loc lansarea volumului de critică şi istorie literară “Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” de Alex Goldis, Editura Cartea Românească. Vor prezenta: Paul Cornea, Eugen Negrici şi Paul Cernat. Autorul a obţinut pentru textele publicate în acest volum premiul „Tânărul critic literar al anului 2010”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, prima ediție.
„Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” este prima încercare de a privi sintetic, global, critica românească într-una dintre cele mai complicate epoci ale sale. Ea reface istoria decăderii şi a liberalizării criticii postbelice, prin stabilirea liniilor de forţă ale relaţiei dintre literatură şi ideologie. Nu în ultimul rând, studiul propune o meditaţie implicită asupra metodelor de investigaţie a unei perioade atipice, în care limbajul literar a fost permanent scurtcircuitat de cel politic.
„Critica lui Alex Goldiş are deopotrivă dicţiunea ideii şi verva expresiei acute, rigoarea adecvării şi scrupulozitatea aplicaţiei, într-un ton de salutară ironie controlată, de tranşanţă şi echilibru esenţial, şi în cercetarea dedicată criticii româneşti din primele trei decenii postbelice. O cercetare în totul riguroasă, cu evidente merite de expresie şi de tensiune, vivacitate şi ritm al dezbaterii; cercetare ce-ar merita răsplătită ca o summa şi cu o summa.” (Al. Cistelecan)
Alex Goldiş s-a născut la 26 aprilie 1982. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Doctor în filologie – cu distincţia summa cum laude – al aceleiaşi Universităţi. A fost redactor la revistele Echinox (2003-2005) şi Verso (2006). În prezent este asistent universitar la Facultatea de Litere (Universitatea „Babeş-Bolyai”). Redactor şi cronicar literar la revistele Cultura, Vatra şi Steaua. A publicat peste 200 de cronici şi eseuri în revistele menţionate, dar şi în Bucureştiul cultural, Tribuna, Cuvântul, Euphorion etc. Prezent în volumele colective (selectiv): Horea Poenar (coord.), Dicţionar Echinox, 2004; Ruxandra Cesereanu (coord.), România înghesuită – cutii de chibrituri, borcane, conserve, 2006; Sanda Cordoş (coord.), Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Al. Cistelecan (coord.), Mircea Ivănescu – 80, 2011. Coordonator al colecţiei „Prozoteca” a Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.