La Editura Trei, în colecţia „Acum pentru viitor”, a apărut volumul „Căsătoria din dragoste. Oare mai există?” de Pascal Bruckner, în traducerea Irinei Mavrodin.
Volumul prezintă o fascinantă istorie a căsătoriei din dragoste, în condiţiile în care, căsătoria din dragoste este, de fapt, o noţiune inventată târziu, în secolul al XX-lea. La început, dragostea nu şi-a găsit locul în interiorul „instituţiei” numite căsătorie şi, oricât de ciudat ar suna pentru mulţi, mai ales pentru Occidentali, există şi azi multe culturi în care dragostea şi căsătoria nu au prea multe în comun. În multe ţări, căsătoria este încă o afacere de familie, un „deal” pus la cale şi organizat de părinţi.
Pascal Bruckner, cunoscut romancier şi eseist francez, s-a născut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universităţii californiene Saint-Diego (1986–1995), profesor la Institutul de Studii politice din Paris (1990–1994), colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur şi, în prezent, al ziarului Le Monde. Figură-cheie a intelectualităţii pariziene, acest „filosof al actualităţii“ (a scris eseurile Mizeria prosperităţii, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă) este celebru în România mai ales prin romanele sale: Iubirea faţă de aproapele, Hoţii de frumuseţe (Premiul Renaudot 1997), Luni de fiere, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii.