spot_img

O serată luminată-luminoasă: „Poeme Blues de Crăciun”

Duminică, 18 decembrie 2011, în Sala Scoarţelor a Palatului Mogoşoaia, apropierea sărbătorilor de iarnă a fost prilejul unui eveniment special: „Poeme Blues de Crăciun” cu Mike Godoroja & Blue Spirit şi Dan Mircea Cipariu. Invitaţii speciali ai seratei au fost poeţii Andra Rotaru şi Bogdan O. Popescu, care au adus publicului frumoase şi inedite poeme de Crăciun, precum şi universitara Mireille Rădoi, care a prezentat trei colinde „necântate”.

„Poeme Blues de Crăciun” a fost un nou proiect pus la cale de poetul Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja & Blue Spirit. Împreună cu ceilalţi invitaţi, cei doi artişti au reuşit să aducă publicului un Crăciun alb şi cald, cu amintiri de pe uliţele copilăriei, cu căutări şi apropieri de celălalt, cu priviri spre interior şi cu sufletul pregătit pentru primirea Naşterii Domnului.
Alături de acordurile de blues şi rock oferite de Mike Godoroja & Blue Spirit, publicul a ascultat colindele interpretate de Mireille Rădoi, câteva dintre acestea fiind prezentate pe CD-ul Mireille- „Necântatele colinde”, un album care recuperează vechi şi autentice colinde româneşti. Mireille Rădoi a făcut tandem de colinde cu Andrei Tănase, prezentând trei colinde „necântate”, cu rădăcini în precreştinism care, din păcate, nu mai fac parte din repertoriul colindătorilor cu traista de gât din satele româneşti.
Combinaţia perfectă de muzică şi poezie a dezlegat limbi şi gânduri şi a legat multe prietenii şi consonanţe între public şi artişti şi a dus şi la originale improvizaţii în care sonurile creatoare s-au contopit într-un spectacol de Crăciun altfel decât cele cu care eram obişnuiţi până acum.

Evenimentul, organizat de Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” de la Mogoşoaia, a făcut parte din programul „Primim cu Colinda! Ajun de Crăciun la Palatul Brâncovenilor”, desfăşurat sâmbătă şi duminică, 17 şi 18 decembrie 2011 la Mogoşoaia.
Parteneri media: Radio România Cultura, revista „Cultura”, www.agentiadecarte.ro

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă trei poeme scrise special pentru Crăciun de Dan Mircea Cipariu, Bogdan O. Popescu şi Andra Rotaru, poeme prezentate în serata de la Mogoşoaia.

Dorina CIOPLEA

Lista de colindat – Dan Mircea Cipariu

la Nana Silvie sunt pupuri cu varză
şi pupuri cu urdă

la Unchiu Lie sunt bomboane cubaneze
ca nişte păsări colorate
ce se întorc iarna din ţările calde

la Tuşa Mare e turtă dulce
cu urechi lungi şi albe
de iepuraş cuminte

la Tetea Pătru sunt mere mari şi galbene
numai pentru cei care trebuie să zică
N-am venit să cerem, Ci-am venit să dăm
Dalbe şi iar dalbe, Flori adevărate

la Mama Tână sunt darurile aduse pe ascuns de mama
de la Bucureşti
aici sunt toţi verii mei cu care voi merge pe Uliţa Borceştilor
să ducem colinda

Deschide uşa creştine
Că venim din nou la tine
La mulţi ani, mulţi ani cu bine

……………………………………………………………………………………………..
deschid monitorul
contul meu de pe facebook
peste tot
acelaşi şi acelaşi mesaj:
Salvaţi Crăciunul!


Zăpadă acrişoară cu ciocolată – Bogdan O. Popescu

Din somn m-au trezit acele bradului care mă înţepau
în obrazul drept
am deschis ochii şi am văzut pachete aurii cu funde roşii –
erau visele noastre, clipele care vor urma
şi clinchetul râsului tău.

stăteam ghemuit şi cuminte
pe zăpada acrişoară amestecată cu fulgi de ciocolată
şi aşteptam să vină Moş Crăciun
pentru tine

Crăciun – Andra Rotaru

erai cea care purta un şal roşu,
mergeai pe stradă, dintre toţi trecătorii am ştiut
că ai venit la noi pentru prima dată. am stat cu mâinile împreunate
în spatele şirurilor de oameni cu părul lung, alb,
strângeam între degete un clopot mic, îl agitam când păşeai.

când te-ai apropiat mi-ai strâns palmele bătrâne, ai spus te-am recunoscut,
erai cel care se ruga în timp ce înaintam
.

oraşul ăsta fără miros, cu flori şi copaci strălucitori
copiii şi bătrânii fără miros,
figurinele ascunse sub bradul de Crăciun.

roteşti clopotul pe desupra noastră, mersul devine rapid
privirea mea pe dalele stradale, reperele inexacte
care dezorientează. urmăresc doar zgomotul.
îngenunchez în dreptul fiecărui animal

cerşetorii îşi fac loc în preajma noastră
ne învelesc în lână, copiii presară peste capetele noastre acadele colorate
ne potrivesc pe umeri pisici în lesă, noi le cântăm,
în palmele astea cad monede

iar zgomotul, mirosul de oraş aseptic
ne obligă să întindem mâna în faţa necunoscuţilor,
să-i chemăm mai aproape, să le simţim izul străin,
ne povestesc despre răsuflările
unor oraşe de departe
despre brazi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508