Joi, 15 decembrie 2011, Primul ministru al Guvernului, domnul Emil Boc, şi Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, au tăiat panglica inaugurală a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, marcând astfel finalizarea lucrărilor de construcţie şi reamenajare a edificiului.
După tăierea panglicii inaugurale, demnitarii, împreună cu invitaţii, au vizitat câteva dintre spaţiile Bibliotecii: săli de lectură, spaţii de depozitare, sala de conferinţe. La sfârşitul vizitei, ministrul Culturii a ţinut să sublinieze semnificaţia deosebită a momentului, amintind că, până acum, România nu a avut o clădire special destinată Bibliotecii Naţionale. „România intră în rândul naţiunilor europene prin acest sediu care răspunde celor mai înalte standarde în domeniu”, a spus ministrul, mulţumind, totodată, tuturor celor care au contribuit la acest succes: foştilor miniştri ai Culturii Adrian Iorgulescu şi Teodor Paleologu, premierului Emil Boc şi miniştrilor care au sprijinit realizarea proiectului, echipei de la Unitatea de Management a Proiectelor din cadrul MCPN, ca şi echipelor de arhitecţi, proiectanţi şi constructori.
La rândul său, premierul Emil Boc s-a declarat impresionat de funcţionalitatea şi estetica noii clădiri şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în proiect, apreciind că „este cea mai importantă investiţie în cultură din ultimii 20 de ani, (…) este o victorie a lui «se poate!» în faţa negativismului”. Premierul a adăugat că Guvernul va continua să sprijine cultura şi să finanţeze investiţiile din acest domeniu, cu toate greutăţile economice actuale.
La eveniment au participat numeroase personalităţi din sfera politică şi culturală a ţării.
Evenimentul semnifică sfârşitul unei perioade de eforturi susţinute, iniţiate în 2006, prin care clădirea destinată Bibliotecii Naţionale, la care lucrările fuseseră sistate în 1989, a fost reproiectată, construită şi refuncţionalizată după cele mai noi standarde în domeniu. Lucrările propriu-zise au început în aprilie 2009 şi au fost finalizate la termen, la 30 noiembrie 2011. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 104.839.121 euro, fără TVA.