spot_img

Galele APLER, ediţia a XIII-a, şi-a desemnat câştigătorii: Editura MNLR, Revista Cultura, Mircia Dumitrescu, Liviu Franga, Mihaela Albu, Gabriel Rusu

Vineri, 9 decembrie 2011, ora 18:00, la Casa “Tineretului” din Câmpina, Sala George Hanibal Văleanu, au avut loc Gala APLER şi decernarea premiilor, ediţia a XIII-a, pe anul 2010. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), Casa “Tineretului”, Casa de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN). Juriul a fost format din prof. univ. Mircea Martin (preşedinte), prof. univ. dr. Vasile Spiridon (critic literar), dr. Radu Voinescu (critic literar), dr. Dorana Coşoveanu (critic de artă). Moderatorul şi prezentatorul Galelor APLER: scriitorul Dan Mircea Cipariu. Câştigătorii aceste ediţii sunt Editura MNLR, Revista Cultura, Mircia Dumitrescu, Liviu Franga, Mihaela Albu, Gabriel Rusu.

„Acum 13 ani, Romul Munteanu, Ion Tomescu şi cu mine puneam la cale un eveniment care să răsplătească apariţiile editoriale, cei mai buni autori, cele mai bune edituri, cele mai bune reviste.”, a rememorat Dan Mircea Cipariu, moderatorul Galei, începuturile acestui eveniment care a devenit un reper cultural anual constant.

Preşedintele APLER, Ion Tomescu, a deschis Galele, ţinând un scurt discurs: „Parcă ieri era ediţia I, la care a participat şi Laurenţiu Ulici. De-a lungul timpului, aceste gale nu ar fi fost posibile fără un grup de prieteni, care m-au ajutat. Am iniţiat şi încercat să facem câte ceva spre binele breslei, să arătăm celor care ne conduc problemele cu care ne confruntăm.”

Premiul „Romul Munteanu” pentru editura anului: Editura Muzeului Literaturii Române, Bucureşti, director Lucian Chişu.

„Mulţumesc că APLER acordă acest premiu care poartă numele unui editor la şcoala căruia ne-am format mulţi dintre noi.”, a spus Ana Munteanu, fiica lui Romul Munteanu.

Premiul „Revista anului”: Revista “Cultura”, Bucureşti, director Augustin Buzura

„Am fondat revista pe vremea când conduceam ICR-ul, apoi, acum 6 ani, prin Fundaţia Culturală Română, 6 ani pe care i-am şi celebrat de curând. (…) Niciodată nu ştim dacă vom avea fonduri de la an la an, de la număr la număr, dar este cea mai liberă revistă din România.”, a spus Augstin Buzura.

Premiul „Graficianul anului”: Mircia Dumitrescu, pentru ilustraţia volumelor editate de Editura MNLR: „În curtea cu pavajul gri” de Augustin Frăţilă şi „Oraşul cu un singur locuitor/ La ville d`un seul habitant de Matei Vişniec”, Editura MNLR.

„Nu vă miraţi că Mircia nu este aici, pentru că întotdeauna a fost un mare chiulangiu. Mircia se află astăzi la al XX-a premiu, ceea ce este o performanţă. El nu a avut timp să îmbătrânească, pentru că tot timpul are ceva de făcut. Noi ne-am obişnuit să facă tot felul de ilustraţii, uneori comice, uneori serioase, dar, de fapt, el este un om al cărţii pe care o iubeşte, intră în sufletul ei, o face şi mai frumoasă.”, a spus Dorana Coşoveanu.

Premiul „Cezar Ivănescu”pentru autorul anului 2010: „Scrisori din mica mea latinitate” de Liviu Franga, Editura MNLR.

Premiul pentru critică literară „Dan Alexandru Condeescu”: “În labirintul cărţilor” de Mihaela Albu, Editura Aius.

„Sunt membru APLER, sunt cu tot sufletul în APLER.”, a spus Mihaela Albu.

Premiul pentru jurnalism cultural: Gabriel Rusu, TVR Cultural.

„Mie mi-a fost foarte simpatic Saşa Pană. El a fost contemporan cu acei scriitori şi artişti români care „au dat la apă” cultura română, cultura interbelică, perioadă pe care eu o iubesc foarte mult. După decenii, eu eram tânăr elev, apoi student, apoi tânăr profesor şi tânăr jurnalist cultural. În toată această perioadă Saşa Pană publica multe cărţi, pe care eu le citeam cu aviditate, despre acea perioadă. Eu văd că încep să trăiesc mult şi-mi amintesc de Sandu Condeescu, de Constantin Stan etc.”, a spus Gabriel Rusu.

Andra Rotaru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508