La Editura Omonia a apărut volumul “Călătorii în spaţiu şi timp. Urmând meandrele Istoriei”, al cărui autor este Excelenţa Sa Georgios D. Poukamisas, ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti. Cuvântul-înainte al acestui volum este semnat de acad. Răzvan Theodorescu. Volumul va fi lansat joi, 8 decembrie 2011, ora 17:00, la Casa Titulescu (Şos. Kiseleff nr. 47, Bucureşti).
Autorul stăruie în acest volum asupra unor momente semnificative din istoria ţării sale, din Antichitate până în prezent, privită mereu în context mai larg balcanic, mediteranean, european. Relaţiile româno-elene, prezenţa grecilor pe teritoriul României sunt alte aspecte surprinse de privirea atentă a diplomatului pasionat de Istorie. Aşa cum mărturiseşte el însuşi, „textele de faţă sunt rodul unei adânci meditaţii asupra ţării mele, Grecia, iar unele dintre ele au izvorât din dragostea mea pentru România, pentru pământul şi poporul ei pe care grecii le cunosc bine şi alături de care s-au plămădit.” Totodată, autorul, om cu o profundă conştiinţă despre ce înseamnă Balcanii, analizează atent probleme de actualitate ale acestui spaţiu.
„Ambasadorul Georgios Poukamisas onorează, prin gândul şi scrisul său, ţara de cultură profundă şi străveche care este Grecia.” Volumul este dedicat de autorul său „ţării pe care strămoşii mei au cunoscut-o încă din Epoca Bronzului, odată cu călătoria Argonauţilor pe Dunăre şi prietenilor mei români, precum şi cercetătorilor şi creatorilor greci ce continuă şi vor continua acum şi în veac să fie atraşi de acest pământ”. (acad. Răzvan Theodorescu)
Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Atena (1977) şi al Academiei Diplomatice din Viena (1979), Georgios D. Poukamisas (n. 1954, Pireu), are la activ o carieră diplomatică de peste un sfert de secol. Cărţile publicate până în prezent de Ambasadorul Greciei la Bucureşti constituie o interesantă incursiune în istoria Europei, din Antichitate până la societatea de azi, frământată de probleme globalizării.
Editura Omonia, fondată în 1991 la Bucureşti, şi-a înscris ca scop exclusiv promovarea literaturii şi culturii Greciei moderne în România. O treime din cele 120 de titluri publicate până în prezent sunt consacrate istoriei elenismului din România şi relaţiilor româno-greceşti. Patru dintre titlurile publicate de Editura Omonia au primit în Grecia, în 1994, 2000, 2004 şi 2008, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei opere greceşti într-o limbă străină acordat de Societatea Elenă a Traducătorilor de Literatură cu sediul în Atena. Alte patru premii în România (între care şi unul al Academiei Române) au încununat lucrări ale specialiştilor români.