spot_img

“Evgheni Oneghin” şi “La Traviata”, pe scena ONB

În perioada 16-18 decembrie 2011, iubitorii genului liric sunt invitaţi la Opera Naţională Bucureşti, la două reprezentaţii speciale: “Evgheni Oneghin” şi “La Traviata”. Vineri, 16 decembrie 2011, ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti va avea loc reprezentaţia cu opera “Evgheni Oneghin”(P.I. Ceaikovski), spectacol a cărui conducere muzicală va fi asigurată de către dirijoarea de origine canadiană, Keri-Lynn Wilson. În cadrul spectacolului va debuta baritonul Şerban Vasile, în rolul lui Oneghin. Din distribuţie fac parte: Lucian Corchiş, Crina Zancu, Maria Jinga, Marius Boloş, Ana Maria Comşa, Sorana Negrea, Florin Diaconescu, Dan Indricău, Anastasia Jinga.

După ce a a fost invitată să dirijeze două reprezentaţii cu opera “Manon Lescaut” (Giacomo Puccini), în cadrul Festivalului “George Enescu” (editia 2009), Keri-Lynn Wilson revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Artista are o importantă carieră atât ca dirijor al orchestrelor simfonice, cât şi al spectacolelor de teatru liric. În stagiunea 2005 – 2006 aceasta a debutat la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg cu “La Bohème” şi “Madama Butterfly” (Giacomo Puccini), apoi a dirijat la Opera din Trieste, “La Cenerentola” (Gioacchino Rossini). La Opera din Bari a dirijat “Werther” (Jules Massenet), cu Marcelo Alvarez în rolul titular, iar la Opera Naţională din Kiev “Turandot” (Giacomo Puccini).
Keri-Lynn Wilson a colaborat cu numeroase orchestre din lume, precum Filarmonica din Montreal, cea din Toronto, din Los Angeles şi St. Louis. De asemenea, a fost invitată ca dirijor să conducă orchestre din oraşe precum Roma, Nisa, Torino, Rotterdam, Verona, Ancona, San Francisco, Vancouver, Leipzig, Florenţa, Atena, Hong Kong etc.

Spectacolul va fi reluat duminica, 18 decembrie 2011, ora 18:30. Distribuţia va fi aceeaşi cu excepţia rolulului Tatianei, interpretat de către soprana Edith Borsos, care va da viaţă acestui personaj pentru prima oară în cariera sa.

Sâmbătă, 17 decembrie 2011, ora 19:00, va avea loc reprezentaţia cu opera “La Traviata” (Giuseppe Verdi), spectacol a cărui conducere muzicală va fi asigurată de către dirijorul Alexandru Samoilă.

Dirijorul Alexandru Samoilă a absolvit Conservatorul „Rimski – Korsakov” din Sankt Petersburg, unde i-a avut ca profesori pe Vladimir Stoller şi Arvid Jansons, apoi Conservatorul de Stat „Musorgski” din Ekaterinburg, la clasa profesorului Mark Paverman. În 1981 a devenit dirijor- şef şi director artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova, între timp colaborând cu Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Naţională Rusă, Orchestra Teatrului Mare din Moscova, Filarmonica Nouă din Tokyo, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti etc. De-a lungul carierei sale, Alexandru Samoilă a dirijat în teatre de operă din Moscova (Teatrul Mare, Opera „Stanislavski”), la Sankt Petersburg şi în alte oraşe din Rusia şi fosta Uniune Sovietică.

A dirijat peste 50 de titluri de operă şi balet şi a susţinut turnee în ţări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italian, Japonia, Islanda, Ungaria, Bulgaria, Turcia etc.
Printre succesele sale se numără colaborarea cu Royal Albert Hall din Londra (1996), unde a debutat la pupitrul dirijoral cu spectacolul „Aida” (Giuseppe Verdi).

Din distribuţie fac parte artiştii si colaboratorii ONB: Irina Iordachescu, Antonela Bârnat, Cristina Eremia, Hector Lopez, Iordache Basalic, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Florin Simionca, Ştefan Schuller, Constantin Negru, Alin Mânzat.
Solişti balet: Irinel Manolovici, Alina Oprescu, Antonel Oprescu, Ileana Sora, Beatrice Şerbănescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508