Joi, 15 decembrie 2011, ora 21:00, la Club La Scena (Calea Călăraşi nr 55, Bucureşti), va avea loc lansarea volumelor „Grossomodo” de Mugur Grosu şi „Dans cu spatele în întuneric” de Radu Ianovi, editura Tracus Arte. Volumele vor fi prezentate de Cosmin Perţa. Lansările vor fi dublate de un recital de poezie şi jazz cu Edi Neumann.
Grossomodo” de Mugur Grosu
„Mugur Grosu a fost ferit de catalogările abuzive ale criticii tinere şi bătrâne deopotrivă şi nu a fost înregimentat fără de voia sa niciunei formule poetice funcţionale a vremii. A fost, pe cât se poate, ocolit şi respectat ca mâţa neagră. Nu se ştie ce se poate face cu el, ca să nu mai spun că e al naibii de greu de scris despre el pentru că, dom-le, nu e nici limpede cu totul ce urmăreşte acest individ obscur, dar nici ermetic cu totul nu e. E o struţocămilă acest Mugur Grosu pe care nu putem nici să-l excludem din peisaj pentru că e original şi autentic, dar nici nu putem să-l eroificăm pentru că nu este subscris cu totul viziunii estetice contemporane. Prin urmare îl ţinem la periferie şi sperăm să nu ne facă probleme. Cam asta este atitudinea, iar avantajul ei este, pe de o parte acela că îl menţine pe autor într-o zonă liberă de infatuare şi aere urât mirositoare, spre deosebire de confraţii poeţi artişti vizionari şi profetici, şi pe de altă parte acela că reclamă o reacţie justiţionară de la generaţiile viitoare care, sunt convins, vor descoperi poezia lui Mugur Grosu cu aceleaşi satisfacţii cu care am descoperit-o noi pe aceea a lui Gherasim Luca şi îi vor acorda atenţia care i se cuvine.” (Cosmin Perţa)
„Dans cu spatele în întuneric” de Radu Ianovi
“Dans cu spatele în întuneric este una dintre acele cărţi care îţi dau la lectură senzaţia că nu eşti suficient de pregătit pentru a pătrunde toate înţelesurile, sensurile, trimiterile, pentru a developa toate imaginile, construite minuţios, succedate fantomatic.
Trauma depăşeşte pojghiţa visceralităţii, diseminându-se în reţeaua fragilă, dar fertilă, a unei psihologii maniacale. Rezultă un decor halucinant, patologic, în care delirul şi viziunile personajului, aflat pe rând la diferite vârste şi momente psihologice, întreţes o poveste fascinantă despre viaţă ca experienţă unică şi singulară în fiecare secundă, cu fiecare decizie luată. Este o carte care te intimidează şi te obsedează de la prima lectură. O carte a lumilor posibile sau a lumilor ucise, pe care v-o recomand cu căldură.
Cu o scriitură analitică, extrem de personalizată, diferită de cea a tuturor poeţilor contemporani valoroşi, bătrâni sau tineri, Radu Ianovi dă în această carte măsura talentului unui foarte bun poet, unul care, la fel ca cititorul care se aventurează în textul său, nu mai poate da înapoi.” (Cosmin Perţa)
mulţumiri şi reverenţe! cu un amendament minuscul: la ora 21, nu 20.
ps. lansările vor fi dublate de un recital de poezie şi jazz. cu edi neumann