Vineri, 9 decembrie 2011, ora 12.30, în Foyerul Colegiului Academic al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, va avea loc lansarea romanului “Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului”, semnat de Marta Petreu, Editura Polirom, desemnat de curând Cartea Anului 2011 de către revista “România literară” şi Fundaţia Anonimul. În cadrul evenimentului, alături de autoare, va lua cuvântul Andrei Marga.
Romanul “Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului”, aduce în literatura română un personaj memorabil: Mària, o ţărancă din Câmpia Transilvaniei, care, neîmplinită în iubire şi în viaţă, ajunge să-şi renege şi să-şi blesteme propriile vlăstare. Ca o pânză de păianjen în miezul căreia se află această mamă terifiantă, familiile Sucutărdean şi Vălean îşi ţes existenţele într-o istorie de un veac. Apocalipsa pe care o aşteaptă în orice clipă o parte dintre membrii milenarişti ai clanului, rigorile religioase şi sărăcia adusă de colectivizare croiesc caractere de excepţie şi destine asemenea.
„De mult nu au mai apărut acolo, pe câmpia transilvană, unde „a te cânta” înseamnă „a te plânge”, o mamă şi un tată de o asemenea vigoare epică, o naratoare de o sensibilitate pe măsura inteligenţei, statornic încredinţată de această „idee greu de argumentat raţional: gândurile bune şi cele rele ale oamenilor se totalizează undeva, formând un fel de psihosferă, ca un halou al lumii, cu urmări asupra noastră”. Pentru mine, deocamdată, cel mai bun roman al anului.” (Radu Cosaşu)
În seria de autor „Marta Petreu” au mai apărut: Apocalipsa după Marta, integrala poeziei, Cioran sau un trecut deocheat, o nouă ediţie revăzută a monografiei despre Cioran şi controversatul său trecut interbelic şi De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească, 12 studii în care Marta Petreu abordează probleme spinoase ale istoriei şi ale istoriei ideilor.
Marta Petreu este scriitor şi profesor. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele. Alte volume de poeme: Dimineaţa tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme neruşinate (1993); Cartea mâniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006). O culegere lirică, Poèmes sans vergogne, i-a apărut în 2005 în Franţa, la Editura „Le Temps qu’il Fait”. Este autoarea mai multor volume de eseuri şi studii despre filosofia şi cultura românească: Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau„Schimbarea la faţă a României” (1999; ediţia a II-a, 2004; carte apărută în SUA în 2005, cu titlul An Infamous Past: E.M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania); Ionescu în ţara tatălui (2001; ediţia a II-a, 2002); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005). A publicat, sub titlul Conversaţii cu… (2004 şi 2006), două volume de interviuri cu personalităţi ale vieţii intelectuale româneşti. La Editura Polirom i-au mai apărut Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; ediţia a II-a, 2010; volum apărut întîi în Serbia, cu titlul O bolestima filozofa. Cioran) şi Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (ediţia I, 2009; ediţia a II-a, 2010).