Miercuri, 16 noiembrie 2011, de la ora 19.00, la Cafe Boheme din Bucureşti (str. Căderea Bastiliei, nr. 11), în cadrul celei de-a treia ediţii a „Academiei Boema”, dedicată descoperirii femeilor fascinante care se ascund în cărţi, va avea loc o discuţie pe această temă cu autoarea volumului „Fotografie de grup cu scriitoare uitate” (Editura Cartea Românească, 2011), Bianca Burţa-Cernat. Evenimentul, organizat de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, va fi moderat de Miruna Vlada şi Andreea Molocea.
Polemică în raport cu tendinţele de enclavizare a aşa-numitei ,,literaturi feminine”, cu prejudecăţile sexiste, dar şi cu „feminismul diferenţei”, cartea îşi propune să integreze în metabolismul socioestetic al literaturii române o dimensiune marginalizată – literatura autoarelor –, fără să o supraliciteze. Cercetarea focalizează asupra perioadei de maximă afirmare a femeilor-scriitoare, asupra contextelor şi condiţiilor care au făcut-o posibilă. Nu întâmplător, întrucât literatura este un important indice al emancipării femeii în societatea românească a epocii.
Bianca Burţa-Cernat (n. 13 aprilie 1979, Cîmpulung-Muscel) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, la secţia Română-Franceză (2002), şi Masteratul de Literaturaă română contemporană, în cadrul aceleiaşi facultăţi (2003). Este doctor în Filologie (2011) cu distincţia summa cum laude − titlu acordat în urma susţinerii unei teze intitulate „Afirmarea Scriitoarei în literatura română. Proza feminină interbelică”. Din 2004 susţine, ca asistent asociat, seminarii de Istoria literaturii române la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, iar din 2010 colaborează, în calitate de cercetător asociat, la proiectul „Cronologia vieţii literare româneşti 1990-2000”, iniţiat de Institutul de Istorie şi Teorie Literară ,,G. Calinescu”. Este redactor la Editura Cartea Românească şi colaborator permanent al revistei Observator cultural.