spot_img

Festivalul “Respir Shakespeare”, prima ediţie

Miercuri, 16 noiembrie 2011, ora 18.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti, str. Intrarea Monetariei nr. 3, are loc deschiderea primei ediţii a festivalului neconvenţional “Respir Shakespeare”. Deschiderea va fi susţinută de cei doi iniţiatori ai festivalului: Sebastian Grama, conferenţiar la Facultatea de Filosofie Bucureşti ,şi Fundaţia Calea Victoriei alături de reprezentanţii partenerilor: Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Clubul Ţăranului, Librăriile Cărtureşti, Shakespeare Company.ro, Centrul de Dezvoltare şi Creaţie pentru Copii şi Adulţi.


Momentul deschiderii va fi urmat de primele trei spectacole din festival: conferinţa-recital “Shakespeare pe scenă” susţinută de actorul Eusebiu Ştefănescu, conferinţa “Macbeth, lectura blestemului” susţinută de antropologul Şerban Anghelescu şi spectacolul de dans realizat de coregrafa Elena Păun şi dedicat personajului Lady Macbeth.

“Respir Shakespeare” este primul festival – atelier din România dedicat operei şi personalităţii lui William Shakespeare.  Conceput ca unlaborator interdisciplinar cu uşile deschise, festivalul îşi propune să transmită publicului actualitatea Marelui Will – un fenomen cultural viu, care se interpretează, se înţelege şi încă “se respiră” în zilele noastre. La reconstituirea fenomenului Shakespeare vor participa: studenţi, cercetători şi profesori,  alături de actori consacraţi, filosofi, antropologi, coregrafi, muzicieni şi oameni de litere.  Fiind un eveniment de cercetare, reacţia şi implicarea publicului este aşteptată şi binevenită.
Prima ediţie a festivalului „Respir Shakespeare” se desfăşoară în perioada 16 – 19 noiembrie 2011, la Clubul Ţăranului, Librăria Cărtureşti (MŢR) şi Facultatea de Filosofie şi cuprinde spectacole teatrale, conferinţe şi ateliere de lucru. Toate evenimentele sunt deschise publicului, intrarea fiind gratuită.

PROGRAM:

Miercuri, 16 noiembrie 2011, CLUBUL ŢĂRANULUI:

Ora 18:00: Deschidere oficială.
Ora 19:00: Eusebiu Ştefănescu – Shakespeare pe scenă (conferinţă-recital).
Ora 20:00: Şerban Anghelescu – Macbeth, lectura blestemului (conferinţă).
Ora 20,30: Elena Păun – spectacol de dans (cu participarea actorului Ioan Cortea şi cu sprijinul vizual oferit de fotografiile realizate de Gabriela Marin).

Joi, 17 noiembrie 2011, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti:

Ora 17:00: Liliana Pană & “Shakespeare Company.ro” – spectacol-atelier interactiv (scene din Romeo şi Julieta).
Ora 18,30: Constantin Stoenescu – conferinţă despre identitatea omului Shakespeare.
Ora 19:00: Ileana Borţun – „NEGUŢĂTORUL” SHYLOCK (conferinţă).
Ora 20:00: Silvia Timofte – Costumul de teatru în epoca lui Shakespeare (atelier-spectacol realizat cu participarea actorului Lari Giorgescu).

Vineri, 18 noiembrie 2011, Librăria CĂRTUREŞTI (M.Ţ.R.):

Ora 18:00: Dragoş Dodu & Ştefan Brânduşescu – Dreptatea regelui Lear (conferinţă).
Ora 19,00: Sebastian Grama – SCOTÍA (conferinţă-spectacol).

Sâmbătă, 19 noiembrie, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti:

Ora 17:00: Mircea Dumitru & Sebastian Grama – Gödlet.Inc (conferinţă despre Gödel şi Hamlet).
Ora 18:00: Alis Zaharia – Hamlet: Rescrieri şi traduceri româneşti (conferinţă realizată cu sprijinul actriţei Valentina Zaharia).
Ora 18,45: Valentina Zaharia & grupul “Iarba Verde de Acasă” – spectacol de teatru şi muzică.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508