spot_img

„Cu şi despre Mariana Mihuţ”, lansată la teatrul „Bulandra”

Luni, 14 noiembrie 2011, de la ora 18.00, în Sala „Toma Caragiu” a Teatrului „Bulandra” din Bucureşti se va lansa cartea „Cu şi despre Mariana Mihuţ”de Mircea Morariu. Organizatori: Teatrul Bulandra împreună cu Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi”.


Parte a unei generaţii admirabile de artişti (a câta generaţie de aur a teatrului românesc a fost promoţia anului 1964?), Mariana Mihuţ şi-a început cariera cu o seamă de remarcabile spectacole pe scena Teatrului Giuleşti (azi Odeon), însă a intuit că locul adevăratei, deplinei formări şi realizări profesionale nu poate fi decât marea şcoală, şcoala vie de la „Bulandra”  şi neobositul ei animator, Liviu Ciulei, alături de Lucian Pintilie. Cartea se străduieşte să desluşească chimia acestei relaţii speciale dintre o proeminentă instituţie de spectacole şi o galerie de mari actori. Să pună în evidenţă felul în care aceşti mari actori, călăuziţi de persoana dar, îndeosebi, de spiritul, de pedagogia teatrală specifice lui Liviu Ciulei, şi-au afirmat individualităţile şi profilul creator într-un inegalabil spirit de echipă, de trupă. Gândit sub forma unui dialog comentat cu marea actriţă, volumul porneşte de la impresionanta ei fişă de creaţie (teatrală şi cinematografică), spre a surprinde o devenire deloc la voia întâmplării, perfect controlată de spiritul critic ce o caracterizează. Spre a releva, cu alte cuvinte, credo-ul de viaţă şi crezul artistic al Marianei Mihuţ, caracterul de exemplaritate al unei cariere artistice exemplare.
Roluri în teatru
Audrey, Rosalinda – Cum vă place de William Shakespeare, Studioul Casandra, 1963
Pălăria florentină de Labiche, regia Lucian Giurchescu
Nunta lui Figaro de Beaumarchais, regia Dinu Cernescu
Îngerii trişti de D.R. Popescu, regia Geo Saizescu
Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Muşatescu, regia Geta Vlad
Rosaura – Mincinosul de Goldoni, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1971
Cecily – Bună seara domnule Wilde de Oscar Wilde, Teatrul „C.I. Nottara” Bucureşti, 1971
Fiica primarului – Revizorul de Gogol, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1972
Maria – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1973
Primărita – Interviu de Ecaterina Oproiu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1976
Eliza Doolite – Pygmalion de G.B. Shaw, regia Moni Ghelerter, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1974
Cathleen – Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O’Neill, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1976
Maşa – Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1977
Miranda – Furtuna de Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1978
Zoe – O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1979
Nicola Davies – Cum se numeau cei patru Beatles de Stephen Poljakoff, regia Florian Pittiş, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1980
Josie Hogan – Luna dezmoşteniţilor de Eugene O’Neil, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1983
Regina Ginevra – Merlin de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1991
Kathleen – Home de David Storey, regia Ion Caramitru,Teatrul Bulandra Bucureşti, 1992
Placida – Teatrul comic de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1992
Enea – A şaptea poruncă de Dario Fo, regia Gelu Colceag, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1993
Claire Zachanassian – Vizita bătrânei doamne de Friederich Durrenmatt, regia Felix Alexa, Teatrul Bulandra Bucureşti ,1993
Esther – Victor sau copiii la putere de Roger Vitrak, regia Gelu Colceag, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1994
Halie – Copilul îngropat de Sam Shepard, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Buucreşti, 1996
Cezara – O batistă în Dunăre de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, Teatrul Naţional Bucureşti
Nikita Zotov – Petru de Vlad Zografi, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1998
Zoe – Levantul de Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrum Mundi şi Tetarul Bulandra Bucureşti, 1999
Anna Fierling – Mutter Courage de Bertolt Brecht, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1999
Dădaca – Unchiul Vanea de A.P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2001
Fiokla Ivanovna – Căsătoria de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti 2003
Inna Rasadina – Sorry de Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti 2004, premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal
Filmografie
1965: Pădurea spânzuraţilor, regia Liviu Ciulei, Marta
1968: Regizorul, regia Dan Necşulea
1972: Revizorul, regia Lucian Pintilie, fiica primarului
1974: Păcală, regia Geo Saizescu
1974: Capcana, regia Manole Marcus
1975: Muchetarul român, regia Gheorghe Vitanidis
1978: Profetul, aurul şi ardelenii, regia Dan Piţa
1979: Ultima frontiera a morţii, regia Virgil Calotescu
1981: Echipaj pentru Singapur, regia Nicu Stan
1981: De ce trag clopotele, Mitică?, regia Lucian Pintilie, Miţa
1991: Cei care plătesc cu viaţa, regia şerban Marinescu
1992: Balanţa, regia Lucian Pintilie
1993: Cel mai iubit dintre pământeni, regia şerban Marinescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508