La Editura Publica a apărut volumul “Isaac Newton” de James Gleick, în traducerea lui Dan Crăciun.
James Gleick, autorul cărţilor “Chaos” şi “Genius” şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de literatură ştiinţifică din generaţia sa, îl poartă pe cititor în viaţa retrasă a lui Newton şi oferă explicaţii surprinzător de limpezi ale conceptelor care au modificat pentru totdeauna modul în care percepem corpurile, repausul şi mişcarea – idei atât de fundamentale în secolul XXI, încât se poate spune că, într-adevăr, noi toţi suntem newtonieni.
“Gleick a transformat cercetarea academică de tip clasic într-o poveste incitantă. Mai mult decât atât, a făcut o treabă minunată recreând viaţa intelectuală din Britania de la sfârşitul secolului al XVII-lea. El excelează în traducerea discuţiilor ezoterice în explicaţii clare, simple, pe înţelesul oamenilor moderni.” (Science)
Isaac Newton s-a născut într-o casă ţărănească de piatră, în 1642, fără tată şi nedorit de către mama sa. Atunci când a murit la Londra în 1727, era atât de renumit încât i s-au făcut funeralii de stat. Cât timp a fost o prezenţă irascibilă la Trinity College, Cambridge, Newton a inventat proprietăţi ale naturii şi le-a dat nume – masă, gravitaţie, viteză – lucruri pe care ştiinţa noastră le consideră acum ca de la sine înţelese. Inspirat de Aristotel, stimulat de descoperirile lui Galileo şi de filozofia lui Descartes, Newton a înţeles intangibilul şi a avut îndrăzneala să îl măsoare, un salt spiritual fără pereche în generaţia sa.