La Editura Cartea Românească, în colecţia “Proză”, va apărea volumul “Dezordinea preventivă” de Matei Vişniec. Satiră superioară, în tradiţia unui Jonathan Swift şi Samuel Butler, şi ingenioasă ficţiune speculativă, romanul lui Matei Vişniec îi propune cititorului un exerciţiu de reflecţie, provocându-l să-şi ,,deparaziteze creierul” bruiat de acţiunea – când grosieră, când insidioasă – a unui colectivism ,,de nouă generaţie”.
Suntem la Paris, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în redacţia unui important post de radio, de unde ştirile despre accidente, cutremure, incendii, atacuri teroriste, crize financiare, războaie şi iminente catastrofe planetare sunt zilnic lansate în eter cu o tot mai amplificată frenezie. Într-un alt plan, rapoartele unei organizaţii internaţionale oculte descriu impasul societăţii globale şi fac referire la un proiect de restructurare radicală a Lumii: prin controlul informaţiei şi crearea sistematică a unei… ,,dezordini preventive”. Nu e întru totul sigur, însă acest proiect ar include şi un protocol de colaborare între rasa umană şi o rasă a şobolanilor-mutanţi.
Matei VIŞNIEC, cunoscut în anii ’80 ca poet, mai târziu ca dramaturg, începe să-şi publice în ultimii ani şi romanele. Cafeneaua Pas-Parol, primul său roman scris în 1983, a apărut abia după căderea comunismului. Un alt roman, scris de autor imediat după instalarea sa la Paris, în 1987, Domnul K. eliberat, a fost publicat în 2010. Matei Vişniec este un romancier care nu se grăbeşte, dar care scrie proză cu aceeaşi pasiune cu care a scris poezie şi teatru. Romanul său publicat în 2009, Sindromul de panică în Oraşul Luminilor a fost extrem de bine primit de critică şi recompensat cu premiul revistei Observatorul cultural. Acum, poetul dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec ne surprinde cu un roman despre delirul mediatic al epocii noastre. Nimic mai normal, însă, trăind între două culturi şi între două ţări, între limba română şi limba franceză, Matei Vişniec este în primul rând un observator atent al aventurii umane, al spectacolului social şi al contradicţiilor care ne hrănesc fiinţa.