În Serbia, ţară trecută prin ororile războiului şi prin cele ale dezmembrării teritoriale, există numeroase festivaluri internaţionale de poezie. Cu prestigiu şi cu ediţii care ajung în epoca mareşalului Tito, cu susţinere de la autorităţile locale şi cele centrale, cu public ce iubeşte şi rezonează poezia. Festivalul de la Smederevo, la 40 de kilometri de Belgrad, încheiat recent şi unde am fost invitat împreună cu Liubiţa Raichici, şi-a adăugat, în 2011, a 42-a ediţie. Un oraş de talia Reşiţei, cu care se aseamănă şi geografic, dar şi ca important centru siderurgic, Smederevo susţine un festival internaţional de poezie cum nu o fac, din păcate, autorităţile locale româneşti, cu excepţiile care confirmă regula. În ţara care-şi zice că „românul s-a născut poet”, poezia nu e pe nici-o agendă publică sau bugetară!
În câteva zile de festival, am putut vedea la Smederevo săli pline care ascultau cu multă curiozitate poezie spusă în multe limbi ale pământului. La liceul din centrul oraşului, am interpretat un „rap calofil” şi am citit din cartea pe care o definitivez acum, „singurătatea vine pe facebook”. Apoi, am fost invitaţi să ţinem o oră de curs despre poezie. Liubiţa Raichici a citit varianta în sârbă a poemelor mele şi pe cele scrise de ea în sârbă. Am fost aplaudaţi câteva minute, la scenă deschisă. Mai mulţi directori de festivaluri internaţionale de poezie, de la Calcutta, Bari şi Belgrad, ne-au invitat să le onorăm evenimentele pe care le patronează. O doamnă ce lucra pentru Casa Regală a Serbiei a rămas impresionată de poezia Liubiţei Raichici şi, mai ales, de faptul că, interpretând-o, nu avea nici un fel de accent provincial.
După festival, ajuns acasă, am fost bucuros să dau accept mai multor liceeni din Smederevo, care îmi ceruseră prietenia pe facebook. Jovana Rakic, una dintre noile mele prietene, mi-a scris cu umor, parafrazând o istorioară pe care am spus-o în ora de curs dedicată poeziei,: „I wish that your destiny to be better than so far!”.
În loc de final, şi eu mi-aş dori ca destinul festivalurilor de poezie din România să fie tot mai bun!
Dan Mircea CIPARIU