Proiectul „Somnul lui Lenin”, ce aparţine artistului vizual Mihai Zgondoiu, a strâns câteva zeci de bucureşteni în Piaţa Presei Libere din Bucureşti, la soclul pe care se afla statuia lui Lenin. Alături de Ioana Ciocan, curatorul evenimentului şi iniţiatorul proiectului „1900”, din care face parte şi „Somnul lui Lenin”, Mihai Zgondoiu a adus din nou în atenţia oamenilor unul dintre locurile considerate importante în timpul regimului comunist.
„Proiectul 1900 a început în ianuarie 2010 când, pe un frig infernal, şi, de altfel, de ziua lui Ceauşescu, am pus pe soclul lui Lenin copia lui Boris Caragea. A fost o copie ludică, prin care am încercat să atrag atenţia că acest loc este pierdut, nu s-a mai întâmplat nimic cu el. Nu ştiu cum bucureştenii reuşesc performanţa de a uita de nişte locuri”, a declarat Ioana Ciocan, curatorul evenimentului. Mihai Zgondoiu este artistul cu numărul nouă care s-a implicat în proiectul „1900”. „Am invitat nouă artişti să expună pe soclu sau în zona lui, Mihai Zgondoiu fiind cel de-a nouălea. Sunt foarte mândră că am ajuns la nouă proiecte. Bogdan Raţă va fi artistul numărul 10 şi voi încheia cu aceşti primi zece artişti tipărirea unui catalog. Prin acest proiect, pe lângă că am încercat să populez din nou şi să îi dau o nouă identitate soclului, am încercat să recuperez statuile comuniste pierdute pentru care poporul român a plătit şi care acum sunt tăiate cu flexul, topite sau pur şi simplu abandonate”, a mai spus Ioana Ciocan.
„Mă interesează arta socială, arta politică”
Mihai Zgondoiu nu se află la primul proiect care face apel la memoria şi conştiinţa socială a publicului. „Proiectul „Somnul lui Lenin” este o instalaţie-obiect. Mi s-a părut important să particip la acest proiect pentru că am avut multe proiecte legate de Revoluţie sau căderea regimului comunist. Am avut, în 2009, proiectul „Păpuşi sovietice”, la Mogoşoaia, prima intervenţie pe originalul lui Lenin şi acum mi s-a părut normal să îl aduc şi în faţa soclului. Este o instalaţie obiect care a recreat, scară de 1 la 1, statuia lui Lenin, făcută din lemn, un print digital, tocmai pentru a crea iluzia optică cum că este chiar statuia originală aici. Sunt un artist pe care îl interesează arta socială, arta politică, chiar şi conceptuală şi atunci este normal să îmi iau subiectele din ceea ce mă înconjoară”, a spus Mihai Zgondoiu.
Statui salvate de la distrugere
Prin proiectul său, Ioana Ciocan a reuşit să salveze de la distrugere sau de la uitarea la care erau sortite mai multe statui realizate în timpul regimului comunist. „Am reuşit, în ianuarie 2011, să recuperez din curtea Palatului Mogoşoaia, statuia lui Boris Caragea şi statuia lui Groza şi le-am depozitat într-un spaţiu păzit. Până acum am recuperat 12 statui comuniste şi în cel mai scurt timp, le voi instala, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, într-un parc, un spaţiu ce aparţine primăriei. Nu este bine să uităm. Am primit şi nişte comentarii cum că aceste statui ar trebui topite. Este o atitudine cu care nu sunt de acord. Dacă noi topim aceste statui nu facem decât ceea ce au făcut şi comuniştii. Statuia lui Boris Caragea este făcută din bronzul topit din statuia lui Carol I. Nici nu intră în discuţie să le distrugem sau să le topim. Fac parte din istoria noastră pe care nu o putem pune la colţ sau să ne prefacem că nu a existat”, a declarat, pentru AgentiadeCarte.ro, Ioana Ciocan.
Dorina CIOPLEA
[…] „HandGun” de Bogdan Raţă a fost lucrarea cu numărul zece în cadrul primei serii de evenimente din „Proiect 1900” al cărui curator este Ioana Ciocan. Prin demersul său şi prin acest proiect, artista încearcă să redea Bucureştiului câteva dintre locurile care, vreme de mulţi ani, în regimul comunist, erau adevărate centre de interes. Actuala Piaţă a presei libere este unul dintre aceste locuri. În cadrul seriei de 10 artişti-10 evenimente artistice, pe soclul pe care se afla statuia lui Lenin au fost amplasate, pentru câteva săptămâni, mai multe lucrări de artă.„HandGun”, lucrarea lui Bogdan Raţă, a fost ultima dintre ele, o sculptură în polistiren, de mari dimensiuni, care poate fi admirată timp de câteva zile în spaţiul public în care a fost amplasată. Mai multe detalii despre „Proiect 1900” şi alte lucrări găsiţi la adresa http://www.agentiadecarte.ro/2011/09/mihai-zgondoiu-a-adus-bucurestenilor-%E2%80%9Esomnul-lui-lenin%… […]