Miercuri, 21 septembrie 2011, ora 13:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bd. Dacia nr. 12, Bucureşti), revista „Contemporanul” şi Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează evenimentul de lansare a volumului “Lumea în oglindă” de G. Mosari, Editura Contemporanul, cu desene de Horaţiu Mălăele. Participă: Nicolae BREBAN, Lidia LAZU, Răzvan VONCU. Amfitrion: Aura CHRISTI.
“Mă bucur că acest scriitor român din Israel nu încetează la mii de kilometri de ţara în care s-a născut să se simtă scriitor român. Cu umor, cu inteligenţă, cu acea ascuţime de spirit care îi caracterizează dintotdeauna pe evreii-români el şi-a creat un loc al său în literatura română contemporană.” (Răzvan Voncu)
„G. Mosari este scriitorul călătoriilor sale, care percepe lumea cea mare povestind pe un ton degajat, plăcut, atrăgător. Se exprimă firesc, calm, cuvintele lui sunt temperate, el nu se extaziază. E zgârcit la capitolul superlative, se delectează fără exaltări. Ceea ce are de spus exprimă firesc, nuanţat, pe ici pe acolo câte o remarcă inteligentă, spirituală, sau un fior liric, totul într-o românească impecabilă.” (Zoltan Terner)
G. Mosari s-a născut la Bacău. A absolvit Facultatea de Drept la Iaşi. În România a fost consilier juridic principal la combinatul textil din fosta regiune Bacău, până în 1977 când a emigrat în Israel. În Israel este avocat şi notar cu birou independent. În România – a colaborat la ziare şi reviste din fosta regiune Bacău, cu rubrici permanente: ziarul „Steagul roşu”, revista „Plaiurile Bistriţei” şi la publicaţiile Casei de Cultură. Lucrări independente: „Volei pe meleaguri băcăuane”; „În numele balonului rotund”; „Ţara cere” – scenetă .
În Israel: Cărţi: Povestiri de buzunar: „Capul calendar”, 1994, „Lumea pe dos” – 1996, „Salutări de departe”- 2000, „Luna pe pământ” – 2001. Tablete: „Cutia cu tablete” – 2002, „Vorbe în pustiu”- 2003, „Tablete internaţionale” – 2010, „Eu sunt cel mai bun” – 2011. Călătorii: „Zâmbete de turist”- 1996, „Călătorii fără graniţe” – 2001, „De 3 ori Europa”, „Almanahul călătoriilor mele”, ediţia I – 2005, Ediţia a 2-a – 2007, ediţia a 3-a – 2009, „Un voiaj în Cuba” – 2007, „Lumea lui Mosari”- 2010.
Traduceri: „Luna pe pământ” – în franceză, 2003; „Lumea pe dos” – în ebraică, 2006.
G. Mosari colaborează la toate ziarele şi revistele de limbă română din Israel.
Premii literare (selectiv): Premiul „Convorbiri literare” pentru calitatea prozei umoristice ; Premiul „Mihail Sebastian” al Asociaţiei scriitorilor de limbă română din Israel, pentru întreaga activitate literară şi publicistică (2006); Premiul de proză al Filialei Iaşi al Uniunii Scriitorilor din România pentru „Almanahul călătoriilor mele”- 2006; Diplomă de excelenţă la sărbătorirea a 600 de ani de la înfiinţarea Bacăului, oferită de Primăria Bacău, 2008 – pentru activitate literară; „Medalia de onoare” a F.C.E.R pentru literatură – 2010; Diplomă de excelenţă a Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj pentru contribuţia la cunoaşterea literaturii române în Ţara Sfântă