Asociaţia Uniunea Editorilor din România (UER) organizează la Sinaia, în perioada 23-24 septembrie 2011, conferinţa intitulată “Dreptul de autor – practici europene pentru carte clasică şi e-book”. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului strategic “PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă”, cofinanţat din Fondul Social European (FSE), Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POS DRU), Axa prioritară 3 – „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”. Conferinţa îşi propune crearea unui cadru adecvat de dialog şi informare pe teme actuale, de un real interes, în domeniul dreptului de autor şi al contractelor de licenţă, atât pentru cărţile tipărite cât şi pentru cele electronice.
Printre subiectele înscrise în agenda conferinţei: modificarea legislaţiei în conformitate cu noile provocări generate de dezvoltarea foarte rapidă a tehnologiilor – mai ales, a celor din domeniul informaticii şi comunicaţiilor; transformările departamentelor de copyright ca urmare a noilor suporturi media; problematica pirateriei în ţările Uniunii Europene; negocierea contractelor internaţionale; vânzarea drepturilor de traducere pentru autori români.
Prezentările vor fi susţinute atât de lectori interni, cât şi internaţionali. Au confirmat participarea: Holger Behm (Director al Departamentului Cooperări internaţionale şi licenţe, Editura Cornelsen, Berlin), Elizabeth Wright (Consultant pe drepturi de autor la Usborne Publishing), precum şi experţi din România: Paul Balogh (Manager al diviziei online a librăriilor Humanitas şi Director al Humanitas Digital), Robert Bucur (Director General al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor), Simona Kessler (Director Simona Kessler International Copyright Agency).
La eveniment sunt invitaţi să participe: editori, reprezentanţi ai agenţiilor literare, reprezentanţi ai societăţilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor, autori.
“PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă” promovează învăţarea continuă în concordanţă cu exigenţele unei societăţi bazate pe cunoaştere şi pe educaţie, integrate în circuitul european şi mondial. În acest scop, pe parcursul a 3 ani, vor fi organizate o serie de cursuri de formare profesională, sesiuni de lucru, conferinţe şi schimburi de experienţă.
Proiectul este implementat de Uniunea Editorilor din România în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România şi Universitatea Paris 13/Lab SIC.
Pentru mai multe informații accesați: Program conferinta