spot_img

Actorul Vasile Pupeza recită din Mihai Eminescu

Marţi, 27 septembrie 2011, de la ora 17.00, la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională din cadrul Primăriei Sectorului 2, Bucureşti (Str. J.L. Calderon nr.39), va avea loc evenimentul „Recital Mihai Eminescu susţinut de actorul Vasile Pupeza”. Amfitrion: dr. George Anca. Un eveniment organizat de Primăria Sectorului 2 Bucureşti.

„Această ‘poveste’ pe care am gândit-o înainte cu mulţi ani o port cu mine peste tot. De ce am gândit-o aşa, nu ştiu. Probabil pentru că aşa am crezut şi cred că şi-a trăit el viaţa prin poezie. În ultima parte a vieţii s-a deprins să nu mai depindă de nimeni şi să-şi impună punctele de vedere cu întreaga lor încărcătură temperamentală. Anii unor lămuriri finale cu viaţa, cu oamenii, cu iubita, cu prietenii, cu munca de gazetar şi cu boala. Toate acestea am dorit să le cuprind în amintirea lui.
În seara aceasta nu voi interpreta un rol; voi fi un om care împreună cu dumneavoastră încearcă să-l înţeleagă mai bine. Nu e un spectacol. Este viaţa celui care a iubit fără măsură şi a lovit fără cruţare.
Povestea mea despre Eminescu a fost prezentată cu ani în urmă la Uniunea Scriitorilor din Bucureşti în prezenţa poeţilor vremii, printre care: Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei, Marin Sorescu, Dumitru Morăraşu, Petru Creţia, dar premiera propriu-zisă în România am bucuria s-o prezint în această seară în faţa dumneavoastră”, a spus Vasile Pupeza.

Actorul Vasile Pupeza, născut la Salva, trăieşte de 20 de ani în SUA. Până la plecare, a jucat diverse roluri ca angajat al unor teatre din Bacău, Piteşti, Bucureşti (Teatrul Mic). Recitalul Eminescu, în engleză – traduceri de Petre Grimm, Corneliu Mihai Popescu, Adrian George Sahlean – l-a susţinut pe Calderon, ca şi, acum, premiera românească în original (premiera internaţională a avut loc în 15 ianuarie 2010 la Frankfurt, Rumanische Gemeinde im Rhein – Main Gebiet e. V. / Comunitatea Românilor din Rhin – Main).
Invitaţi:
Irina Petrescu, Elena Negreanu, Maria Butaciu, Elisabeta Isanos, Tatiana Iekel, Rodica Negrea, Catrinel Paraschivescu, Irina Velcescu, Dimitrie Vatamaniuc, Alexandru Surdu, Nicolae Georgescu, Marcel Petrişor, George Astalos, Ion Caramitru, Aurelian Octav Popa, Marcel Iureş, Mitică Popescu,Florin Zamfirescu, Florin Călinescu, Puşi Dinulescu, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Emil Hossu, Cornel Patrichi, Radu Gheorghe, Sorin Medeleni, Nae Cosmescu, Sorana Georgescu-Gorjan, Lucia Negoiţă, Janine Stavarache, Genoveva Preda, Elena Liliana Popescu, Marina Maican, Ileana Focşa, Victoria Dragu-Dimitriu, Grete Tartler-Tăbăraş, Lucia Mayer, Adriana Popovici, Alice Mănoiu, Ana Mendea, Claudia Voiculescu, Veronica Anghelescu, Tanţa Pelin, Lăcrămioara Stoenescu, Julieta Strâmbeanu, Margareta Drăgan, Ariana Mihăescu, Florin Alexe, Maria Niculescu, Corina Ionel, Gabriel Gheorghiu, Ion Focşa, Toma George Maiorescu, Vasile Andru,Vasile Menzel, Nicu Alifantis, Florin Piersic Jr, Mihai Stan, Sorin Stratilat, Ion Andreiţă, Dan Rotaru, Ştefan Dimitriu-Irava, Constantin Mendea, Mihai Teodorescu, Corneliu Zeană, Matei Ladea, Sebastian Văduva, Horia Mihăescu, Nicolae Mihăescu, Florin Alexe.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508