La Editura Omonia a apărut volumul “Relaţiile româno-elene în perioada interbelică. Dimensiunea politică şi economică” de Radu Tudorancea, cu un cuvânt-înainte de acad. Florin Constantiniu.
Cartea oglindeşte două decenii din istoria relaţiilor româno-elene, oferind o amănunţită analiză a evoluţiei acestora în domeniul politic, economic şi cultural. În pofida numeroaselor contribuţii bibliografice parţiale, nu exista până în prezent o lucrare care să prezinte în ansamblul lui unul dintre cele mai bogate capitole ale relaţiilor româno-elene. Este vorba de o perioadă istorică cu evenimente importante pentru istoria celor două ţări, cu momente de strânsă colaborare la nivel bilateral, balcanic sau internaţional. Autorul, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, doctor în istorie, cu master în studii sud-est europene la Universitatea din Atena, prezintă cu obiectivitate momentele de colaborare exemplară cât şi inevitabilele umbre datorate contextului istoric al epocii. Un bogat aparat critic, alcătuit din anexe cu statistici economice şi corespondenţă diplomatică, bibliografie la zi, mic dicţionar biografic al protagoniştilor scenei politice din cele două ţări, rezumat în limba engleză, impun lucrarea ca un reper bibliografic indispensabil cercetătorilor şi pasionaţilor de istoria primei jumătăţi de secol 20.
În cuvântul-înainte academicianul Florin Constantiniu a scris: „cartea este o merituoasă contribuţie la cunoaşterea relaţiilor româno-elene şi, prin ele, a situaţiei internaţionale, de-a lungul a două decenii, în cursul cărora pacea şi agresiunea, prietenia şi ura, speranţa şi descurajarea s-au înfruntat, ducând, în final, la un devastator conflict în care România şi Grecia au fost antrenate, cunoscând cele mai întunecate pagini din istoria lor. Autorul ne ajută sã cunoaştem desfãşurãrile dramatice ale acestei perioade.”