Scriitorul şi jurnalistul Alexandru Petria a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un articol despre volumul „Noaptea când cineva a murit pentru tine” de Bogdan Suceavă, Editura Polirom, 2010, “un roman memorabil, cu o frazare impecabilă”. Redăm integral textul scris de Alexandru Petria.
De câteva săptămâni, mi-am pus în gând să scriu despre romanul „Noaptea când cineva a murit pentru tine”, de Bogdan Suceavă, apărut la „Polirom” în 2010. Sucuri energizante, cafele, ţigări în faţa fişierului deschis al calculatorului- nimic, nada, ioc, nu-mi ieşea. Nu dibuiam fraza de început, care să le tragă după ea pe celelalte. Poate şi deoarece priveam romanul doar ca un punct de pornire despre ce s-a scris despre Revoluţia din 1989. Ca pe ceva seriously, de netratat în grabă, cu dezinvoltura cu care trece gâsca prin apă. Mai ales că mi-am riscat pielea atunci.
M-am tot întrebat de ce nu s-au publicat multe romane de vârf despre acest eveniment. N-a trecut timp suficient ca să se clarifice inclusiv dedesubturile? A fost prea puternic mediatizat ca să mai poţi să-l îmbraci în textura ficţiunii? A fost prea dramatic ca să reuşeşti măcar să egalizezi dramatismul romanesc cu cel al zilelor trăite în acel decembrie memorabil? E teama de-a rata pe o temă mare? Tema e prea serioasă şi inhibă? E chiar un subiect castrator pentru scriitorii contemporani cu el? Din fiecare câte puţin, fără doar şi poate.
Oricum, Bogdan Suceavă a dat lovitura şi, totodată, a ratat cu „Noaptea când cineva a murit pentru tine”. A ratat să-l transforme într-o capodoperă. A reuşit un roman memorabil, cu o frazare impecabilă, fără hurducături. Ceea ce nu prea e la îndemâna multor prozatori români. A pornit şi dintr-o perspectivă deosebită: având un tată ofiţer superior de Miliţie, personajul principal este un tânăr care a făcut armata la Securitate, la termen redus. El este deziluzionat de participarea „tardivă la revoluţie, o participare care nu înseamnă nimic. N-am făcut nimic zilele acestea. Doar m-am expus inutil, inutilă carne de tun într-o revoluţie care s-ar fi făcut foarte bine şi fără mine”. Cine vrea să găsească similitudini între personaj şi autor nu trebuie să se obosească. Ambii sunt matematicieni. Tatăl lui Bogdan Suceavă este generalul Ion Suceavă, de unii considerat reprimator al Revoluţiei, de alţii erou.
„Noaptea când cineva a murit pentru tine” este genul de roman care merge tradus în orice limbă. Nu este plicticos, vorbeşte inteligibil despre adevăruri universal valabile, fără rabat la calitate.
Revoluţia din 1989 rămâne încă o datorie arzătoare pentru scriitori.
Alexandru Petria