În această săptămână, la Editura Cartea Românească, în colecția “Proză”, va apărea cel mai recent roman semnat de Augustin Cupșa, intitulat “Profesorul Bumb şi macii suedezi”, câştigătorul Concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2010.
Cele cinci povestiri sunt plasate într-un teritoriu tensionat, dominat de psihozele, fobiile, nevrozele şi impulsurile schizoide ale lumii contemporane, devoalate în registrul nu uşor de orchestrat al parabolei. În aparenţă texte ludice – scrise cu umor şi mustind de amănunte pitoreşti, adesea picante – povestirile trădează în subtext o abordare hipersensibilă a grotescului şi a absurdului existenţei cotidiene.
“Citesc cartea lui Augustin Cupşa şi văd cârtiţa, „mare, jegoasă, surpând încetişor tot ce clădise bătrânul”, văd dirijabilul lui Céline zăcând la pământ ca o uriaşă batistă mototolită, văd gângania lui Kafka, şobolanul alb cu blana însângerată, demonul lui Le Clézio, văd… toate frustrările născătoare de genii. Augustin Cupşa este revelaţia literaturii noastre actuale tocmai pentru că nu face nimic să fie actual, el s-a născut european: livresc, fantast, ţicnit – râsul lui sună lugubru în nopţile noastre.” (Nora Iuga)
Augustin Cupşa (n.1980) a studiat medicina şi s-a specializat ca psihiatru, în prezent finalizându-şi teza de doctorat. A debutat în 2005 cu volumul de poezie “Prezent compus/ recompus” în urma concursului naţional de la Botoşani, unde a primit printre altele, premiul APLER şi premiile revistelor “Convorbiri Literare” şi “Familia”. Un an mai târziu publică volumul de proză “Perforatorii” în urma câştigării ambelor concursuri pentru manuscrise organizate în paralel de USR şi Cartea Românească. Ulterior volumul a primit Premiul de Excelenţă pentru debut in literatură oferit de UNPR şi USR, premiul „Petre Pandrea” şi premiul revistei “Ramuri”. În anul 2006 a câştigat concursul HBO România pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj, “Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3”. În 2009, a reprezentat România la Jocurile Francofoniei de la Beirut (secţiunea proză), iar în 2010 a fost invitat la Literaturwerkstatt Berlin în cadrul programului Rumanische Quasiliteratur şi la Istanbul în cadrul programului WordExpress. În 2010 a semnat scenariul şi adaptarea serialului “În derivă” produs de HBO România. Face parte din grupul literar “Le Suites du Phénix”.