La Editura Cartea Românească, în colecția “Hors Collection”, a apărut volumul de poezie “Poema desnuda” de Crista Bilciu. Volumul a fost desemnat câștigător al Concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2011.
“Poema desnuda” este un poem dramatic ale cărui personaje evoluează în jurul Bunicii – care croşetează la nesfîrşit un ciorap-axis mundi – sub privirile Laurei, studenta la Litere. Prin muzicalitatea lui, poemul care poate părea dificil datorită arhitecturii complexe, capătă o simplitate arhetipală susţinută de personajele-tipuri umane recognoscibile cu uşurinţă. O poveste despre cîteva zile din viaţa Laurei, scrisă în cheie postmodernă, cu stil şi dezinvoltură.
“Crista Bilciu are ceva din fanatismul devoţiunii absolute; ceva din terorismul şi teroarea patimii totale; atâta doar că al ei e un fanatism de artă şi o religie pentru artă. Cred că e cea mai devoratoare cititoare de poezie dintre toţi poeţii tineri – cu dedicaţie ferventă pentru poezia post-cărtăresciană. Lucrul se vede în procesările intertextuale care-i străbat toată „epopeea” cu care debutează. Se vede şi în felul în care a ştiut să ia distanţă faţă de minimalismul, autenticismul şi crizismul ori deprimismul de convenţie biografistă cu care se scrie azi. În convenţie biografistă scrie şi ea, dar e un proiect biografist supus unui tratament fantasmatic ce împinge lucrurile în suprarealism. Nu, însă, într-un suprarealism de imagine (acestea sunt mai toate rezonabile), ci într-un suprarealism de tramă, de epos; un suprarealism al narativităţii care dă în extaz imaginativ. E un pretext biografist transformat într-un val-vârtej imaginativ desfăşurat pe o dinamică dimoviană şi cu o vervă incalificabilă şi inepuizabilă. Verva susţine trama, trama susţine verva. E un circuit greu de oprit odată ce s-a pornit. Lirismul narativ şi fantast al Cristei Bilciu e, pe cât de extravagant, tot pe atât de spectacular. Iar Crista e o poetă ce abia porneşte. Ameninţarea din Introducerea epopeii („daţi-vă la o parte!”) e numai pe jumătate în glumă. Rezon!” (Al. Cistelecan)
“Cele 13 capitole ale Poemei Desnuda nu îi vor purta ghinion Cristei Bilciu. Întâi pentru că ea este norocoasă din fire şi apoi pentru că norocul în literatură şi-l face autorul. Când am citit fragmente din textele ei şi-am aflat că participă la un concurs, am şi văzut-o câştigătoare. Originalitatea ei este uimitoare, dar cel mai mult m-a impresionat lipsa artificiilor, preţiozităţilor, „fiţelor” poetice sau dimpotrivă anti-poetice cu care majoritatea debutanţilor îşi fardează discursul. Naturaleţea versurilor cucereşte şi cred că este dintre cele care pot trece de la publicul curent al poeziei spre „cititorul obişnuit”, atât de greu de vânat. Crista Bilciu afirmă tranşant: literatura te face curvă. Ce să-i faci? Aşa cum ştiţi, cei care scriu îşi asumă şi riscuri…” (Horia Gârbea)
Crista Bilciu s-a născut la 19 iulie 1978, la Târgu-Mureş. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere a Universităţii „Petru Maior”, secţia Limba şi Literatura Română/Limba şi Literatura Engleză. Master în Istoria Criticii literare şi în Managementul proiectelor. A obţinut şi o licenţă în regie de teatru, la Universitatea de Teatru, Târgu-Mureş. În prezent este studentă la Universitatea Media, secţia Regie film, clasa profesorului Dan Piţa. Din anul 2008, regizează la Teatrul Studenţesc PODUL din Bucureşti, spectacole susţinute de echipa ei formată din studenţi ai Facultăţii de Actorie din cadrul Universităţii Hyperion, Bucureşti. A regizat: Conu Leonida faţă cu reacţiunea, Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Asteptându-l pe Godot şi altele, Experimentul Hamlet şi altele.
impresionant!