La Editura Polirom, în colecția “Tradiția creștină”, a apărut volumul “Despre moartea persecutorilor” de Lactanțiu, în traducerea lui Cristian Bejan.
O nouă versiune în limba română a tratatului De mortibus persecutorum, însoțită de textul latinesc, așa cum se prezintă acesta în celebrul Codex Colbertinus. Având un caracter apologetic, lucrarea lui Lactanțiu descrie morțile persecutorilor creștinilor: Nero, Domitian, Decius, Valerian, Aurelian, Maximian, Galerius și Maximinus. Deși De mortibus persecutorum este considerată în continuare o operă istorică, fiecare moarte prezentată de Lactanțiu este și o lecție morală. Tot aici cititorul poate găsi relatarea lui Lactanțiu privind celebra viziune a împăratului Constantin cel Mare, precum și textul Edictului de la Milano.
„Iată că, după ce toți adversarii noștri au fost zdrobiți și după ce liniștea a fost reinstaurată pe pământ, Biserica, distrusă nu cu mult timp în urmă, se ridică din nou, iar templul lui Dumnezeu, care fusese dărâmat de cei necredincioși, este construit prin mila Domnului spre mai marea Sa slavă. Căci Dumnezeu i-a înălțat pe principii care au anulat hotărârile nelegiuite și sângeroase ale tiranilor și au vegheat asupra neamului omenesc pentru ca, de acum, după ce norii acelor vremuri atât de triste au fost ca și risipiți, pacea plăcută și senină să înveselească inimile tuturor. […] Cei care îl batjocoriseră pe Dumnezeu zac la pământ […]; cei care îi supuseseră la torturi pe cei drepți și-au dat sufletele ticaloase sub loviturile cerului și în urma chinurilor binemeritate. […] Despre moartea acestora am vrut să depun mărturie în scris, pentru ca toți cei care au fost departe de aceste evenimente și cei care vor veni după noi să știe cum Și-a arătat Dumnezeu cel Preaînalt puterea și măreția, dându-i pieirii și nimicindu-i pe dușmanii numelui Său.” (Lactanțiu)