În colecţia „Antropologie Folclor Etnologie” a editurii „Dacia XXI”, a apărut de curând volumul „Cântecele Mărişenilor” de Teodor Şandor.
„Pătrunzând în şirul de munţi ai Clujului de sus, ajungem pe întinsa platformă a Mărişelului, care găzduieşte localitatea cu acelaşi nume. Aici, oamenii şi-au construit casele mai aproape de pământul arător şi păşune decât de un vecin, aşezând Mărişelul între cele mai întinse localităţi din România. Statornici şi serioşi, sinceri, aşezaţi şi paşnici, dar iuţi la mânie când li se face vreo nedreptate, mărişenii iubesc libertatea şi se închină dreptăţii pe care o pretind să li se aplice. Sunt mândrii de trecutul, tradiţiile şi obiceiurile moştenite din moşi strămoşi şi se îngrijesc să le păstreze cultivându-le prin orice mijloc şi ocazie. Cântecul şi jocul bătrânesc mai răzbeşte aici cu cele de azi, pentru că mai sunt oameni vrednici şi talentaţi care cântă şi joacă ca pe vremuri. (…) Te invit, stimate cititor, să-ţi saturi pofta de informaţii privind frumuseţea locurilor şi a istoriei acestor oameni şi a Pelaghiei Roşu, să-ţi mângăi sufletul cu cântecele pe care nu le-ai cunoscut până acum.”, a scris autorul.
Teodor Şandor a văzut lumina zilei la 15.09.1938 în satul Marin, comuna Bănişor. Şcoala elementară a făcut-o în satele Marin şi Crasna, Şcoala pedagogică în Cluj şi Universitatea, Facultatea de Istorie, în Cluj. A lucrat ca profesor la Şcoala din Mărişel (1959 -1974) şi Şcoala ajutătoare Gilău (1974 – 2000) de unde s-a pensionat. A scris volumele: „Pelaghia Roşu – eroina moţilor” şi „Munţii Apuseni – cetatea rezistenţei româneşti” şi în colaborare: „Muntele Găina – urcuşul spre pragul unui zeu” şi „Doamne, auzi rugăciunea mea”.