Romanul “Provizorat” de Gabriela Adameşteanu, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom (2010, 2011), va apărea în primăvara anului 2013 la prestigioasa editură Gallimard, în traducerea lui Nicolas Cavailles.
“Provizorat” este cel de-al treilea roman al Gabrielei Adameşteanu care intră în portofoliul celebrei edituri franceze după “Dimineaţă pierdută/ Une matinée perdue” (2005), tradus de Alain Paruit, şi “Drumul egal al fiecărei zile/ Vienne le jour” (2009), tradus de Marily Le Nir.
Volumul a obţinut Premiul revistei Observator cultural. De asemenea, romanul a fost nominalizat pentru Cartea Anului (Fundaţia Anonimul şi România literară) şi la Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România.
Romanul va mai apărea în 2012 şi în Ungaria, la editura Europa, în traducerea Gabriellei Kosta.
„Provizorat se va impune atât ca un mare roman al «destinderii», cât şi ca un roman al cuplurilor în totalitarism(e) şi al imposibilei intimităţi. O revenire în forţă a unei prozatoare de vârf şi o carte de aşezat pe acelasi raft cu Dimineaţă pierdută.” (Paul Cernat)
„Prin intermediul unei galerii de figuri remarcabile este pus în pagină un evantai larg al problematicii feminine: emoţionalitatea, sexualitatea, maternitatea etc. Letiţia Arcan întrupează, de fapt, o nouă (bogată şi proaspătă) ipostază a doamnei Bovary. Cu precizarea că replica de-acum este creată din interiorul speciei şi tocmai de aceea ea reuşeşte să exprime sentimentele, trăirile, mişcările şi senzaţiile feminine, nu o dată contradictorii, pe care numai o scriitoare le poate cunoaşte.” (Sanda Cordoş)
„Aproape totul este tensionat, pregnant şi captivant în Provizorat, de la scenele teribile ale rebeliunii legionare până la zgomotele infrarealităţii cotidiene. Provizorat va trage toate firele spre – şi dinspre – povestea de dragoste adulterină. Cei doi sunt dominaţi de ambiţii, dar şi de complexe din copilărie şi adolescenţă. Amprenta epocilor trecute şi a celei din jur nu se şterge din sufletul şi carnea lor, care tremură foarte uşor. De frică. Un complex psihoistoric şi social ce n-a mai fost explorat cu atâta acuitate şi atâta forţă prozastică în romanul autohton. Totul se regăseşte în petele de la Dosar care se întind ca o eczemă. Pe viaţa personajelor, pe biografiile pe care ele încearcă prin toate căile să şi le schimbe; pe prezentul lor provizoriu. Pe dragostea lor ce rezistă până la un punct. De neratat lectura acestui Provizorat, al doilea mare roman al Gabrielei Adameşteanu.” (Daniel Cristea-Enache)