spot_img

Dublă lansare de carte la Cluj: romanul „Cărţile lui Alfonz” de Virgil Raţiu şi albumul de artă „Miron Duca. Ritmuri ale timpului” de Oliv Mircea şi Emil Cira

Vineri, 8 iulie 2011, de la ora 18:00, la Book Corner – Librarium (Str. Eroilor nr. 15, Cluj), va avea loc o dublă lansare de carte: romanul „Cărţile lui Alfonz” de Virgil Raţiu (Editura Paralela 45) şi albumul de artă „Miron Duca. Ritmuri ale timpului” de Oliv Mircea şi Emil Cira (Editura Eikon). Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Artiştilor Plastici Bistriţa.

Invitaţi: Ion Bogdan Lefter (critic şi istoric literar, profesor la Universitatea din Bucureşti), Oliv Mircea (critic de artă, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud), Ovidiu Pecican (scriitor şi istoric, profesor la UBB Cluj) şi Vasile G. Dâncu (director editorial, Editura Eikon Cluj).

Virgil Raţiu – Prozator, poet şi publicist. Semnează şi sub pseudonimul literar Septimiu Nicuşan. S-a născut în 21 martie 1951 în Sânmartinul de Câmpie (Mureş). A absolvit Liceul Teoretic Liviu Rebreanu din Bistriţa, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării din Bucureşti. Debutul editorial are loc în 1976 cu volumul de versuri „Atunci când te reîntorci acasă” (Ed. Litera, Bucureşti). Colaborează cu versuri, proză, articole de informaţie şi de opinie la revistele: „Vatra”, „Tribuna”, „Familia”, „Steaua”, „Convorbiri literare”, „Luceafărul”, „Interval”, „Contrapunct”, „Euphorion”, „Timpul”, „Minerva”, „Cadran”, la ziare centrale: „România liberă”, „Ziua”, şi locale: „Răsunetul” şi „Mesagerul”. A fost corespondent local al postului de Radio Europa Liberă. A publicat: „Cărţile cu Alfonz” (roman, Ed. Dacia, 1988); „Carte de bucate necolorate” (versuri pentru copii, cu desene de Răzvan Tenie Brădean (Ed. Clusium, 1996); „Cartea cu Alfonzel conectat la Internel” (versuri pentru copii, Ed. Emia, Deva, 1999, ediţie bilingvă, română engleză); „Carte de rugăciuniţe” (desene de Marcel Lupşe, Ed. Emia, Deva, 2000); „Cartea cu politice” (note eseistice, Ed. Aletheia, Bistriţa, 2001); „Cartea persoanelor” (proze, Editura Limes, Cluj, 2005).

Premii: Marele premiu pentru proză scurtă în cadrul Zilele „Liviu Rebreanu”, ediţia a II-a, Bistriţa, 1984; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca, pentru Carte de rugăciuniţe, 2001; pentru aceeaşi carte, Premiul Concursului Naţional de Poezie “George Coşbuc”, Bistriţa, 2001; Premiul pentru cartea 206 dodii de Constantin Brâncuşi, în cadrul Saloanelor “Liviu Rebreanu”, Bistriţa, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca, pentru Literatură pentru copii, 2009.

Miron Duca – Născut în 12 februarie 1952, Boianu Mare, Bihor; Absolvent al Institutului de Arte Frumoase Cluj-Napoca 1975; Membru al U.A.P. din România. Expoziţii personale în Cluj-Napoca; Târgu-Mureş; Bucureşti; Bistriţa; Eisenstadt, Austria. Expoziţii de grup internaţionale la: Barcelona; Atena; Belgrad; Sandomierz; Stalowa-Wola; Montreal; Toronto; Lisabona; Szombothely; Montreuil Paris; Istanbul; Besancon; Caracas; Bienala Internaţională de Artă – Arad.

Premii: 1973 Cluj-Napoca, Premiul I la Simpozionul „Primăvara Studenţească”; 1993 Premiul Naţional pentru Pictură al U.A.P. din România; 1999 Diploma de Excelenţă a Workshop-ului „Liviu Rebreanu”; 2000 Premiul pentru Arte Frumoase al Consiliului mun. Bistriţa; 2004 Premiul pentru Arte Frumoase al Consiliului Chişinău; 2004 Ordinul „Meritul Cultural” conferit de Preşedintele României.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508