Joi, 14 iulie 2011, orele 18.00–20.00, la Freie Universität Berlin va avea loc o conferinţă pe tema “O socio-psihanaliză a realismului socialist/ A Socio-Psychoanalytic Perspective on Socialist Realism”, susţinută de Alice Popescu şi Boris Buden. Discuţia va fi susţinută în limba engleză. Evenimentul este organizat de ICR Berlin şi Institutul „Peter Szondi“ pentru Literatură şi Literatură Comparată din cadrul Freie Universität Berlin.
Nu se va discuta despre prezentarea genocidului comunist în literatură. Nici în carte, nici în timpul discuţiei nu este vorba despre victime, ci ni se face o invitaţie spre a fi conştienţi de mecanismele secrete ale unei „metode literare“ (apărută în 1932 în Uniunea Sovietică) – mecanisme care au afectat, în mod negativ, aproape o jumătate de secol, toate culturile est-europene. Autoarea foloseşte – pentru prima dată într-o lucrare despre realismul socialist – instrumente ale psihanalizei, ale sociologiei, ale antropologiei, ale psihologiei sociale, ale sociologiei muncii şi ale istoriei literaturii şi culturii, cu intenţia de a transmite o noua perspectivă interdisciplinară a traumei totalitare.
Dr. Alice Popescu, născută în 1970 la Buzău, este profesoară de anglistică la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu“ din Bucureşti. A obţinut titlul de doctor pentru o lucrare despre literatura română contemporană şi a publicat peste 200 de articole în Dilema, Dilema Veche, Observator Cultural, Dilematica ş.a. Pentru volumul O socio-psihanaliză a realismului socialist (Editura Trei, 2009) a primit premiul pentru debut al revistei Romania Literară, la secţiunea „Eseuri“.
Dr. Boris Buden, născut în 1958 în Croaţia, a studiat filosofie la Klagenfurt, Zagreb şi Ljubljana şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţele Culturii la Universitatea Humboldt din Berlin. Activează ca jurnalist şi publicist liber profesionist şi publică regulat (în limba germană, engleză şi franceză) eseuri filosofice, politice şi pe teme culturale, despre fosta Yugoslavie, Europa de Vest şi Statele Unite, printre altele în Zeitschrift für Psychoanalyse und Gesellschaftskritik, în Literatur und Kritik şi în revista culturală vieneză Die Springerin. Pe lângă activitatea publicistică, Buden s-a făcut remarcat prin traducerile în limba croată ale operelor lui Sigmund Freud. Ca activist în mişcarea de eliberare yugoslavă, a înfiinţat în 1993 revista arkzin, o revistă critică culturalo-politică, dedicată literaturii, artei şi culturii pop naţionale, precum şi noilor medii. De asemenea, a înfiinţat şi este redactor şef al editurii „Bastard“. Aici a fost re-editată pentru prima dată, în 1998, versiunea în limba croată a Manifestului partidului comunist, cu prefaţă de Slavoj Žižek. Buden este colaborator al Institutului European pentru Politică Culturală Progresivă din Viena. Ultimele volume: Der Schacht von Babel: Ist Kultur übersetzbar? (Berlin: Kadmos 2004), Übersetzung: Das Versprechen eines Begriffs (Wien: Turia + Kant 2008; cu Stefan Nowotny), Zone des Übergangs: Vom Ende des Postkommunismus (Frankfurt/Main: Suhrkamp 2009).