Compozitorul Cornel Fugaru a plecat dintre noi miercuri, 13 iulie 2011. Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi este un cunoscut compozitor de muzică uşoară, cântăreţ şi instrumentist. Pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro am primit un mesaj şi din partea Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional – Kelemen Hunor, mesaj pe care îl redăm mai jos.
„Am primit cu mare tristeţe vestea plecării dintre noi a lui Cornel Fugaru. A fost un om care, prin cântecele sale, a adus bucurie în casele şi în inimile românilor într-o perioadă în care mijloacele de expresie artistică rămase nepolitizate se împuţinaseră. Dincolo de succesul creaţiilor şi interpretărilor sale, Cornel Fugaru a fost un om de o discreţie şi de o modestie exemplare, credincios culturii şi muzicii româneşti. A fost un entuziast şi un descoperitor de talente. Creaţiile sale din ultimii ani, dedicate copiilor reflectă nu numai o sensibilitate umană şi artistică deosebită, dar şi intuiţia unei nevoi sociale, preocuparea pentru o artă care să creeze legături între oameni deasupra generaţiilor şi categoriilor sociale.
Prin dispariţia lui Cornel Fugaru, muzica românească suferă o grea pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Kelemen Hunor
Cornel Fugaru a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac. Cornel Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme – „Opt minute de vis” (1966), regia Mihai Constantinescu; „Opt exerciţii de 625 de linii” (1967), film TV; „Împuşcături pe portativ„ (1967), regia Cezar Grigoriu, şi a scris şi muzica de film pentru pelicule precum „Brezaia„, „Cici„, Cei 4 M„, „Oaca şi Boaca”.
A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum „Ducea rufele la râu„, „Alunelul”, „Jocul fetelor„, „Sârba muntenească”, „Hăulita de la Gorj„.
Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără „Dau viaţa mea pentru o iubire„, „Nu sunt sclavul tău„, „Eu nu mai sunt cel de ieri„, Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Fugaru.
De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 si 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995) etc.